blogness

Nagy pénz, nagy foci?

Bajnokok Ligája 18/19 előzetes

2018. szeptember 19. - blogness

Az elmúlt években az országos bajnokságok és különösen a Bajnokok Ligája jól megmutatta, hogy igazán kiugró eredményeket (különösen konzekvensen) csak erős pénzügyi háttérrel rendelkező futballcsapatok érthetnek el. Természetesen nem újdonság, hogy eredményes focit minőségi játékosokkal lehet játszani, de a játékospiacon kialakult jelenlegi árak - gondoljunk csak Neymar átigazolására - tovább erősítik a gazdagabb klubok dominanciáját.

De mit várhatunk ezek alapján az idei Bajnokok Ligája mezőnyétől? Azaz nagy pénz tényleg nagy foci?

Először is érdemes megnézni a különböző csapatok kereteinek és az UEFA rangsora (UEFA koefficiens) közötti összefüggést. Ahogyan az a diagrammon is jól látható az idei Bajnokok Ligája mezőny eleve két pénzügyileg erősen különváló részre osztható. A 750 millió euró feletti, jellemzően a helyi bajnokságokban domináló, pénzügyileg szupererős csapatokra, és a 600 millió alatt nagyjából egyenletesen eloszló középcsapatokra. Jól megfigyelhető az is, hogy az előző évek nemzetközi eredményei alapján meghatározott UEFA koefficiens és a játékoskeret értéke között lineáris kapcsolat van, azaz az értékesebb játékosokkal rendelkező klubok az elmúlt négy évben jobban teljesítettek, mint a kevésbé kiemelkedő kerettel rendelkezők.

1. Ábra: Az UEFA koefficiens (Y tengely) és a játékoskeretek értéke a Transfermarkt (X tengely, millió EUR) alapján 2018.09.19-én

diagramm2.png

De nem csak az elmúlt évek teljesítményeiből indulhatunk ki, ugyanis a fogadóoldalakon keresztül az idei győzelmi esélyeket a piac már beárazta, így egy újabb kézenfekvő összehasonlítási lehetőség adódik. Az oddsokból számolt egyfajta implicit valószínűség alapján tovább erősödhet bennünk az érzés, hogy a fociban is a pénz beszél. Miután a végső győzelmi valószínűséget mutató Y tengely logaritmikus skálán van, így az ábrán szemmel látható lineárisnak tűnő kapcsolat valójában exponenciális, azon belül is több, mint 90 százalékos magyarázóerővel bír (aki jártas a statisztikában R2).

2. Ábra: Az Bet365 implicit végső győzelmi valószínűségek (Y tengely) és a játékoskeretek értéke a Transfermarkt (X tengely, millió EUR) alapján 2018.09.19-én

diagramm1_1.png

A látottak alapján tehát a köztudatban elterjedt mondás helyes megfogalmazása kis pénz kis foci, nagy pénz exponenciálisan nagy foci!

 

Figyelem!  A szerző az itt levezetett elemzésért semmilyen felelősséget nem vállal, a megfogalmazott állítások és bemutatott információk különösen fogadásra való felhasználására csak saját felelősségre történhet!

A bejegyzés trackback címe:

https://itsblogness.blog.hu/api/trackback/id/tr2514248883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.