blogness

Amerikai kongresszusi és szenátusi választások előzetes

2018. november 05. - blogness

Az Egyesült Államokban november 6-án tartják a kongresszusi és szenátusi választásokat, ahol a demokratáknak lehetőségük nyílik a republikánus többség megtörésére. A választásnak tehát komoly tétje van, hiszen egy esetleges demokrata győzelem meglehetősen beszűkítheti Trump elnök lehetőségeit, míg egy újabb republikánus siker tovább mélyítheti a demokrata párt Hillary Clinton bukása után kialakult válságát.

Ha tetszik ez a bejegyzés kövesd a blogomat vagy olvasd el korábbi bejegyzéseimet az elektromos autók terjedéséről vagy a 18/19-es Bajnokok Ligájában szereplő csapatok esélyeiről.

A képviselőházra minden körzetben lehet majd szavazni, tehát mind a 435 ülés betöltéséről szól a november hatodikai választás. A jelenlegi állapot szerint a republikánusoknak 235, míg a demokratáknak 193 helyük van, míg a fennmaradó 7 helyen a képviselők korábban lemondtak, így jelenleg üresek.

A többség elnyeréséhez az egyik pártnak legalább 218 hely megszerzésére van szüksége. A FiveThirtyEight által jelenleg legvalószínűbbnek ítélt forgatókönyv szerint a demokraták 87-88%-os valószínűséggel szereznek majd többséget a választáson, várhatóan a jelenlegihez képest 37-tel több helyet elhódítva, amely 234-201-es elosztást eredményezne javukra.

Ez nem is meglepő annak fényében, hogy a Donald Trump-ot elutasítók aránya továbbra is magas (52-53%), míg az elnök politikáját támogatók száma stagnál (42-43%). Ez viszonylag szokatlan az Egyesült Államokban, ahol általában inkább támogatóak szoktak lenni a választók az elnök politikájával, különösen az első ciklus elején. Hasonlóan nem túl jó előjel a republikánusok számára, hogy a demokraták párt alapon is jóval támogatottabbak (+8-9% körüli előnnyel).

 

1. Ábra: A képviselőház jelenlegi és a mostani választás utáni legvalószínűbb felosztása (D=kék, R=piros, Jelenleg nem betöltött=szürke)

kong.png

 

Bár a képviselőházért futó verseny akár eldöntöttnek is tekinthető, de azért mindenképpen érdemes lesz figyelni a kaliforniai 39-es és 48-as, a texasi 7-es, a nebraskai 2-es, az illinoisi 6-os, a minnesotai 6-os, a michigani 7-es, a georgiai 6-os, a virginiai 5-ös és 7-es, a floridai 15-ös és 26-os, a new jerseyi 3-as, a pennsylvaniai 1-es és a new yorki 22-es körzeteket.

-----

A szenátusi választás a kongresszusinál kissé komplikáltabb. A 100 férőhelyes szenátusi üléstermet az Egyesült Államokat alkotó 50 szavazójoggal bíró állam által választott államonként 2-2 szenátor tölti be. A szenátusi választások során mindig a helyek 1/3-a kiadó, minden államban legfeljebb egy szenátor helyéért folyik a harc, de értelemszerűen egyes szenátusi választások során lesznek olyan államok, ahol abban a körben nem tartanak választásokat.

A jelenlegi 100 ülés többségét, 51 széket a republikánus szenátorok foglalnak el, míg 47 ülés demokrata szenátoroké. A maradék két ülés a függetleneké, akik azonban a demokrata előválasztásokon indulnak, így érték alapon, egyszerűsítésképp akár demokratáknak is tekinthetőek (egyikük például a korábban demokrata elnökjelöltségért is induló Bernie Sanders vermonti szenátor).

A november hatodikai választásokon összesen 35 hely kiadó (2 helyen nem most lenne, de a korábbi szenátorok lemondtak), ebből jelenleg 24 helyen demokrata, 9 helyen republikánus és 2 helyen független szenátor van. Látható tehát, hogy a többséghez szükséges 51 hely megszerzése a demokratáknak eleve nehéz feladat, hiszen a republikánus helyek több, mint harmadát el kéne hódítaniuk úgy, hogy közben minden államot megtartanak. Már eleve utóbbival is nehéz dolguk lesz, hiszen 10 olyan államban van jelenleg demokrata szenátor, ahol a 2016-os választásokon Donald Trump nyert (míg csak 1 olyan republikánus van, ahol Hillary Clinton). Ráadásul egy esetleges döntetlen (50-50) felosztás is a republikánusoknak kedvezne, hiszen a szenátus szabályai szerint döntetlen szavazások esetén az alelnök saját szavazatával feloldhatja a határozatképtelenséget.

Mindenezek alapján nem is csoda, hogy a korábban említett FiveThirtyEight több, mint 83%-os valószínűséget ad arra, hogy a republikánusok megőrzik többségüket, sőt a legvalószínűbb forgatókönyv szerint jó eséllyel egyel még növelni is tudják majd a szenátoraik számát. Érdekes államnak számít Florida, ahol a jelenlegi demokrata képviselőt a vártnál talán jobban szorongatja a jelenlegi kormányzó, a republikánus Rick Scott. Itt a győztes egyébként az elnökválasztáson leszereplő Marco Rubio szenátor párja lehet majd. Egy másik figyelemreméltó választás a texasi lesz, ahol a hagyományos republikánus államban újrainduló, a republikánus előválasztásokon Donald Trump egyik legfőbb kihívójának számító Ted Cruz szenátor akár el is veszítheti helyét a semmiből előrobbant, hirtelen országosan is nagy hírnevet szerző demokrata Beto O'Rourke-kal szemben. Izgalmasnak ígérkezik még a nevadai, a missouri-i, az indianai és az arizonai választás is.

 

2. Ábra: A szenátus jelenlegi és a mostani választás utáni legvalószínűbb felosztása (D=kék, R=piros, Független=kékesszürke)

sz.png

 

-----

A november hatodikai választás tehát várhatóan legalább a következő két évre, azaz Trump elnök első ciklusának végéig átrajzolhatja a demokrata-republikánus erőviszonyokat (két év múlva az összes kongresszusi és a szenátusi helyek 1/3-a újra kiadó lesz). Természetesen az elnök számára legrosszabb esetben is fennmarad majd az Obama elnök által is előszeretettel használt elnöki rendeletek kiadásának lehetősége. Ezen kívül nem árt észben tartani azt is, hogy a frakciófegyelem az USA-ban korántsem annyira erős, mint Magyarországon, azaz megfelelő kompromisszumok árán minden lehetséges marad továbbra is Donald Trump számára.

Ha tetszik ez a bejegyzés kövesd a blogomat vagy olvasd el korábbi bejegyzéseimet az elektromos autók terjedéséről vagy a 18/19-es Bajnokok Ligájában szereplő csapatok esélyeiről.

A bejegyzés trackback címe:

https://itsblogness.blog.hu/api/trackback/id/tr2214355281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.