blogness

5 ok, amiért nem vennék újra MacBookot és 5, amiért hiányozni fog

2018. november 13. - blogness

Immár valamivel több, mint 6 éve használom a MacBookomat (MacBook Air 2012) így sajnos - ahogyan az az ilyen technikai kütyüknél lenni szokott - egyre jobban érik a csere szükségessége. Ezen gondolkozva összeszedtem pár gondolatot arról, hogy miért nem az Apple-től veszem majd a következő készülékemet.

Elsőként álljon itt tehát az az 5 legfőbb negatívum, ami miatt úgy döntöttem, hogy legközelebb már nem MacBookot veszek.

 

1. Tovább romló ár-érték arány

Már 2012-ben is baromi drága volt egy jól konfigurált MacBook, de azóta véleményem szerint az árak relatíve még tovább emelkedtek, ami különösen azért fájó, mert MacBookok versenytársai sokat erősödtek és így már koránt sincs akkora minőségbeli különbség, mint annak idején volt. Ez főleg amiatt is lehet így, mert tulajdonképpen a legfőbb alkatrészek többségét az Apple továbbra is más gyártóktól szerzi be, tehát nem saját innovációja. Természetesen súlyosbítja a helyzetet a magas magyar áfa és az itthoni és az amerikai bérszínvonal különbsége.

 

2. Az Office programcsomaggal való állandó szenvedés

Már az elmúlt években is folyamatosan a határán voltam annak, hogy csak amiatt megváljak a Macemtől vagy legalábbis az operációs rendszertől, mert az Office programcsomag általam használt fele (Excel, PowerPoint, Word) egyrészt nem tudott annyi funkciót (például évekig magyar helyesírásellenőrzés se volt), amennyit a szoftver Windowsos változata (és amennyit én munkához használni akartam), másrészt állandóan lefagyott/kidobott/összeomlott. Aztán valahogy mindig az utolsó csepp körül jött egy nagyobb szoftverfrissítés, ami a gondok egy részét megoldotta és egy időre lenyugtatott. Viszont az összes javítás és frissítés ellenére a Maces Officeon erősen érezhető, hogy még most sem tud mindent, és amit tud azt se olyan biztosággal, mint Windowsos társa. Egyszerűen rendszeridegen.

 

3. A .EXE dilemma

Tudom, hogy a Windowsos programokkal való kompatibilitás hiányolása ugyanolyan dolognak tűnhet, mint kitalálni, hogy Magyarországon narancsot kéne termeszteni, de csak egy Maces tudja igazán mennyire megnehezíti időnként az életet, hogy nem tudunk megnyitni .EXE kiterjesztésű fájlokat, programokat. Léteznek természetesen kerülőutak (Parallel Desktop, stb.), de azért az mégsem ugyanaz, főleg, hogy ezek a megoldások több gigányi értékes merevlemezterületet foglalnak el (és én meg speciel nem azért vettem Macet, hogy végül azon Windows fusson).

 

4. Drága kiegészítők, javíttatás

Tudom, hogy az anyagiakat már az első pontban is érintettem, de nem tudom nem megemlíteni, hogy mennyire drágák a különböző kiegészítők, különösen a hivatalos eredetik. Például csak amiatt, hogy egy MacBook Airt az ember külső kijelzőhöz csatlakoztathasson 5-10 ezer forintos átalakítót kell vennie (arról nem beszélve, hogy ilyen drága gépnél az ember elvárná, hogy egy HDMI átalakítót legalább adjanak hozzá), és természetesen, ahogy ez az ilyen kiegészítőkkel lenni szokott, az ember hajlamos elveszteni őket és mehet újra megvenni.

A kiegészítőkön túl természetesen azt sem lehet olcsón megúszni, ha ne adj isten a gép javításra szorulna - bár ez gondolom az Apple termék tulajdonosokat nem lepi meg. A dolog ott kezdődik, hogy a MacBookok esetén is a "nem javítunk, cserélünk" policy dominál. Ezen túl meg ugyanúgy működik a dolog, mint az autók esetén. Drága autóba drága az alkatrész, olcsóba olcsóbb, ami helyenként még a munkadíjban is meglátszik, hiszen a drágábbak jellemzően egyben bonyolultabb szerkezetek is. Szóval egy egyszerű kiömlő ital okozta károk javítása is sokszor százezer forint felett áll meg, míg egy aksicsere is akár 40 ezer forintba fájhat.

 

5. Az Apple USB-C beakadása

Az Apple rajongóknak már Steve Jobs idején is hosszú évekbe telt megszokni, hogy sokszor a cég termékkínálata előrébb jár, mint a fogyasztói szokások. Erre volt tipikus példa az audioeszközökkel való kompatibilitást szolgáló Jack aljzat megszüntetése az Iphoneok esetén (ami egyébként nekem mai napig hiányzik, inkább lenne a telefon pár milliméterrel vastagabb), de látszólag ezen azért a fogyasztók valamiképpen túltették magukat. Egy MacBook Air féle ultrabooknál már azt is megszoktuk, hogy a külső képernyőhöz külön átalakító kábel kell (nem kellemes, de ám legyen).

De az, hogy egy hagyományos csatlakozóval rendelkező pendriveot, vagy más régi típusú USB fejjel rendelkező eszközt  - és ilyenből sok van ám: fényképezők, nyomtatók, külső merevlemezek, töltők - ne lehessen bedugni, az szerintem maga a felhasználók ellen elkövetett arrogancia-bűntett. Persze a legviccesebb az egészben, hogy így még a cég többi termékét se tudjuk külön átalakító nélkül csatlakoztatni (se egy Iphone-t, se egy Ipad-et például). Ez nálam a végső döntő érv és az utolsó csepp a pohárban. Ez már nem kényelmi kérdés, hanem bőven használhatósági.

 

-----

 

A kiegyensúlyozottság kedvéért álljon itt 5 olyan dolog is, ami hiányozni fog a csere után:

1. Egyszerű használat

Annak ellenére, hogy magamat jóval átlag feletti felhasználónak sorolnám be, még így is sokszor sokat könnyít az életemen a MacBookok operációs rendszerének felhasználóbarátsága. A gyors működés és a letisztult design mellett leginkább azt emelném ki, hogy a programok telepítése pontosan olyan egyszerű és gyors, mint egy okostelefon esetén.

 

2. Kvázi vírusmentesség

Tisztában vagyok vele, hogy már több ezerszer megcáfolták azt a máig közhiedelemben lévő állítást miszerint a MacBookok nem lehetnek vírusosak, még így is azt kell hogy mondjam, hogy egy számítógépes kártevő beszedésének az esélye egy ilyen gépen jóval-jóval alacsonyabb, mint Windowsos társain. Nekem például 6 év alatt olyan fertőzés nem került a gépemre, ami a vírusirtónak gondot okozott volna, sőt egyáltalán kártevőből is iszonyat kevés volt.

 

3. Nem kell állandóan újratelepíteni, ingyenes és egyszerű operációs rendszer frissítések

Egy másik dolog, ami biztosan hiányozni fog, hogy az elmúlt 6 évben egyszer sem volt szükség a számítógép újratelepítésére, azaz a sok éves használattól és az ezalatt feltelepített majd időnként törölt programoktól tulajdonképpen semmit sem lassult a rendszer.

Az ingyenes operációs rendszer frissítés, mint pozitívum pár éve, a Microsoft üzleti modell váltása előtt talán még fontosabb lett volna, de még most is mindenképpen fel kell, hogy kerüljön erre a listára. Röviden arról van szó, hogy a MacBookok ugyanúgy, mint például az Iphone-ok ingyenesen megkapják a nagyjából évente frissítésre kerülő új operációs rendszert, ráadásul pont ugyanolyan egyszerű telepíteni őket.

 

4. Átgondoltság, minőség

Az ember - főleg amíg egy másik gép elé nem ül - hajlamos elfelejtkezni például olyan apróságokról, hogy milyen kényelmes is, hogy a laptopot egy kézzel is fel lehet nyitni, mert pont olyan erősre van állítva az ellenállás, hogy a billentyűzetes fele ne mozduljon meg. Vagy milyen előny jelent, hogy a trackpad annyira jól és pontosan működik, hogy lényegében nincs szükség egér használatára, de az is jól tud jönni, hogy ha az ember véletlen beleakad a töltőzsinórba, akkor az lecsatlakozik és nem rántja magával a gépet. Ezen kívül az egész designról, azaz a gép formájáról, az anyagválasztásról, stb. egyszerűen sugárzik, hogy minőségi.

 

5. Életérzés

Azt hiszem nem lennék őszinte, ha legalább legutolsó pontnak nem venném fel a listára, hogy az ember nem csak technikai adatokat vesz számításba egy ilyen gépnél, ami évekre állandó társává válik. A mai világban egy okostelefon vagy laptop ugyanolyan státuszszimbólum, mint korábban egy karóra vagy ékszer volt. És egy MacBook esetén tagadhatatlan, hogy az ember a hátulján lévő világító alma jelért is prémiumot hajlandó fizetni és ez bizony nekem egy kicsit valószínűleg hiányozni fog a csere után.

-----

Ha tetszik ez a bejegyzés, akkor semmiképpen se hagyd abba az olvasást itt, kövesd be blogomat és likeold új facebook oldalamat, ahol a korábbi bejegyzéseim is megtalálhatóak!

A bejegyzés trackback címe:

https://itsblogness.blog.hu/api/trackback/id/tr7314362573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Viszlát és kösz a halakat 2018.11.15. 12:59:40

@Bobby Newmark: "Az lehet, hogy fut, de objektíve, mérhetően sokkal szarabbul, mint egy Win7, akárhogy is érzed"

"drágám, te a szemednek hiszel vagy nekem?"

Pic 2018.11.15. 13:00:06

@Válasszunk: Van igazság abban amit mondasz. Sajnos nagyon sok síkhülye ember használ okostelefont számítógépet, aki kb annyit tud a dologról, hogy hol kell bekapcsolni és mire kell kattintani ahhoz, hogy belépjen faszbúkba meg menjen a minecraft meg jöjjön a pornó.
Na ezeknek a gépét rendberakni mindig komoly szívás amikor megvan a baj.

Kb mint nálunk az egyik nagymama akinek muszáj??? volt 300 ezer forintos notebook-ot venni, mert az "olyan szép", majd amikor megkérdeztem a nagypapát, hogy informatikailag mit tudok hozzátenni a dologhoz, akkor rámkacsintott és azt mondta, hogy "Kérte, hogy telepítsd fel neki a fészbukot"

Értem én, hogy ezek miatt az emberek miatt kellenek az agresszív hardverek/szoftverek amik beállítanak egy optimális környezetet, de azért hagyhatnának teret azoknak is akik értenek hozzá és szeretnék maguknak beállítani a gépet.

Bobby Newmark 2018.11.15. 13:02:19

@RHalacska: Másik, hogy ez a nem támogat ilyen-olyan vinyót eléggé ritkásan is jött elő a gyakorlatban. Mert azt ne mondd, kérlek, hogy neked 2005 előtt 128gigás vinyóid voltak a gépedben!
Jellemzően szerverekben voltak akkoriban csak ekkora meghajtók, azokra meg ki az az állat, aki XP-t rak?!

RHalacska 2018.11.15. 13:08:17

@Bobby Newmark: 2003-2006 között ban futottunk bele a problémába. Azért emlékszem, mert ráment vagy 2 nap mire megkerültük. Arra, hogy mi a gond hamar rájöttünk, csak utána kellett a megoldást megkeresni, nem kevés idő volt.

RHalacska 2018.11.15. 13:09:04

@RHalacska: Kieg: volt olyan kis cég, ami XP-t használt "szerver" OS nek. Voltak 5 en, pont elfértek .... ugye az 10 user megosztást kezelt le.

RHalacska 2018.11.15. 13:12:30

@Bobby Newmark: 2005 előtt több mint 1TB volt otthon. Sőt nekem volt otthon Netware 4.0 is :) meg szerver meg most is van vagy 20 TB kapacitás itthon, meg a sallangok úgy további 8TB :) én egy vadállat voltam mindig ilyen szepontból. 1993 ban volt 2GB-os DAT meghajtóm.

Pic 2018.11.15. 13:12:54

@Bobby Newmark:
Az nem fejlődés, hogy telerakják kéretlen és felesleges dolgokkal az oprendszert. Annak az a nettó feladata, hogy meghajtsa a hardvert arra a feladatra, amire ÉN használni akarom.

Pontosan erről beszélünk. A win10 is már nem egy képzett usert, meg rendszergazdát feltételez, hanem egy agyatlan hülye felhasználót, aki annyit tud a gépről, hogy az egy doboz.

@Bobby Newmark: "A start menüt meg ugyan kitakaríthatod, de attól még a Store-t meg a Cortanát, meg egyéb fölösleges bloatwaret nem tüntetted el, az szépen zabálja az erőforrásaidat a háttérben."

Na ezért sírok én egyfolytában mint a fürdőskurva. Mire beállítok minden alkalmazást megfelelően működni, letiltok minden felesleges service-t, az elég szép kis időt elrabol az életemből.
Nekem a kedvencem a Onedrive, mert kinyírás után rendszeresen visszajön halottaiból.

Ja igen! Az milyen már, hogy te beállítasz egy csomó dolgot win10 alatt, majd jön egy frissítés és mindent visszaállít alapértelmezettre?

Anno volt egy trükkös kis progi Xp-re ami feldobott 50-100 közötti adatvédelmi meg rendszer és alkalmazás beállítást és csak be kellett pipálnod, hogy melyik windowsos fafságot szeretnéd tiltani és utána egy enterrel megvolt az egész.

Sajnos win10-re ilyen nincs.

Közben meg évek óta ismerkedem a win10 rejtelmeivel, van Microsoftos windows fejlesztő ismerősöm aki "súg" időnként és mégis heti szinten találkozok új, rejtett trükkökkel fafságokkal.

Bobby Newmark 2018.11.15. 13:12:55

@Pic: Hát kb én is ugyanezt mondtam :D
"a win10 felül fog bírálni"
Igen, a "hülye vagyok hozzá" módban. Amikor még a Program Files-ba se enged bemenni, nehogy kárt okozz... Ami azért elég WTF.

"Ez egyrészt rendszergazdánál szemléletbeli kérdés, másrészt céges IT policy kérdése."
Igen, ezzel kezdtem, hogy ez már rendszergazda-probléma, nem az oprendszer hibája.
Ha igény, hogy fenn legyen a "hülye vagyok hozzá" csúszka, akkor nincs mit tenni, felülbírál a Win10, mert azt kérted tőle.

Itt nálunk egyébként hál' istennek az a default, hogy mindenki rendszergazda a saját gépén. Kevesebb probléma van itt belőle a gyakorlatban mint a korlátozásból lenne. Igen, van néha, hogy a júzer tönkrebassza a gépét, de ritka, és legalább képnézegető telepítéséhez nem kell a rendszergazdát hívnunk.

Pic 2018.11.15. 13:21:05

@RHalacska: @RHalacska: Kieg: volt olyan kis cég, ami XP-t használt "szerver" OS nek. Voltak 5 en, pont elfértek .... ugye az 10 user megosztást kezelt le.

Bizony ám! Volt ilyenem. Kollégának most is van olyan aki win7-el csinálja ugyanezt és nem tudta rábeszélni modernizálásra. A tűzfal és a vírusírtó már átment az ellenálláson...... Szerencsére rohamosan rohadnak le a vasaik, lassan muszáj lesz váltaniuk és akkor kolléga fog diktálni. Kicsit ellenkeztek, "hallottam egy ismerősömtől, hogy náluk...." így kolléga elhívott engem is. Mint "meghívott szakértő" komoly, gondterhelt arccal bólogattam és adtam alá a lovat. Kellett egy óra mire hallgattak a szép szóra.

RHalacska 2018.11.15. 13:29:28

@Pic: Terelgetni kell a felhasználókat a jó irányba. Nálam is a lassú víz partot mos elv alapján lehetett bevezetni miden fontos dolgot szép sorban. Vittem ki mostanában egy gépet. Fiatal kolléga elé lerakom, beállítom. Kérdezi akkor van minden joga, tud telepíteni? Mondom nem. Minden hozzánk tartozik. A háttérben a tulajdonos ügyvezető meg csak mosolygott. Ők több évvel ezelőtt (10+) megtanulták, megszokták, hogy a korlátozás sokszor őket védi meg.

Bobby Newmark 2018.11.15. 13:32:32

@Viszlát és kösz a halakat: Ja, hogy ez nálad hit kérdése!

Ez esetben elnézést, hogy tényekkel meg objektíve mérhető adatokkal traktáltalak.
Azt nem értem akkor, hogy miért nem Mac-et használsz, akkor még szektád is lenne a hited mellé, kellemes akolmeleg, egy irányba bégetés, és még véletlenül sem kerülnek elő kényes témák...

Bobby Newmark 2018.11.15. 13:42:13

@Pic: Nem győzöm reklámozni az LTSB-t.

Volt valaha olyan ellenőrzés bármilyen cégnél, ami megnézte, hogy a telepített oprendszerek tényleg jogtiszták-e? Mert én júzerként és alkalmazottként még csak olyat láttam, jó magyar viszonyok közt, hogy elég volt meglengetni az eredeti licenszeket, aztán mindenki meg is nyugodott rögtön, magát a gépet soha senki nem vizsgálta meg.

Csak mert ha nem nézik, rakj fel LTSB-t. Minden szempontból teljes értékű Win10, de pont ezekkel a bloatware faszságokkal való küzdelmet nem kell vele folytatnod, mert egyszerűen nincs benne.
ÉS nem is frissít, csak a biztonsági frissítéseket rakja fel, az MS által tolt hülyeségeket, változtatásokat nem.
Egyébként ezért én kicsit szopok is, 2017 decemberi az LTSBm, és idén áprilisban jött be az a funkció, amire kb 20 éve várok, hogy megmondhassam az oprendszernek, hogy melyik program melyik hangkimeneten szólaljon meg. Na ez még nincs benne az én verziómban.
Ha stabilizálódik az idei októberi deployment, rakom is fel.

"Sajnos win10-re ilyen nincs."
De van, kérdés mennyire megbízható.
Pl ez
github.com/Sycnex/Windows10Debloater
de githubon van több is, ha rákeresel.

Pic 2018.11.15. 13:52:50

@RHalacska: Van ahol ez működik, van ahol meg az amit Bobby csinál, hogy szabad a gazda.

Van ahol hisznek neked, és tudják, hogy hülyék hozzá és elfogadják a diktátumot, máshol nem, de szót fogadnak és megtanulják saját kárukon, hogy nincs barmolás.

És van aki elhajt téged a 3,14csába, mint kollégámat tavaly, hogy ne okoskodjon, már annyit és úgy kibaftak minket, hogy rossz volt nézni, aztán jött a másik "rendszergazda" aki felszerelt nekik egy IP kamerarendszert és az egészet kirakta a netre jelszóvédelem nélkül. Amikor kiderült, hogy bibi van, akkor hívtak minket és mi vaskos kiszállási díj ellenében helyreraktuk a dolgot. Azóta is hívnak minket évente 2-3 alkalommal, hogy tegyünk helyre ezt-azt és, hogy kellenénk sűrűbben is, de olyan drágák vagyunk. A történtek után: NONÁ! :))

Bobby Newmark 2018.11.15. 13:56:36

@Pic: " A tűzfal és a vírusírtó már átment az ellenálláson...."

A tűzfal a világ egyik leghasznosabb dolga.
A vírusirtó meg az egyik leghaszontalanabb.

Komolyan mondom, inkább legyen vírusos a gépem, és kelljen két napot szopni a takarításával, esetleg teljes rendszer újratelepítéssel, minthogy tűrjem a vírusirtó faszságait. Már azt, hogy iszonyatosan visszafogja a gépet a háttérben mindent ellenőrzéssel, meg az ingyenes vírusirtók folyamatosan arcomba tolt "adjá'pénzt" lejmolásával.
Mindenféle túlzás nélkül az a véleményem, hogy többet árt, mint használ.

A fizetős vírusirtók sem jobbak ám, pl itt az irodában f-secure van, és onnan lehet tudni, hogy frissítés jött hozzá, hogy egy-egy kolléga felüvölt a nap folyamán, hogy "a kurva anyádat".
Mert annak a fosnak olyan a frissítése, hogy 60 másodpercen belül újraindít, kérdés és MENTÉS nélkül. És ha rég mentett az illető, akkor akár az egész aznapi munkáját bukja.

Tényleg kösz, de akkor inkább ne "segítsenek" nekem ezek a programok.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 13:57:05

@Pic: Elég sokmindent be lehet állítani. És hál istennek van arra opció, hogy beállítok egy policy-t és a szervezethez tartozó összes gépen alkalmazza. Csak mondjuk nem biztos, hogy élvezettel nézik azt, hogy változott a jelszókezelés kapcsán a házirend. Vagy mondjuk innen kötelező a 2FA.

Nálunk is csak support van... De a közszféra ennél nagyobb.

És tök jó az, hogy akár az egységesen beszerzett, akár az egyénileg jóváhagyott és a support által feltelepített alkalmazásához ugyanaz a support.

Csak van egy gond. A normális esetben optimális support kapcsán azt megoldani, hogy egy jogi végzettségű ember n+1 alkalommal nem talál valamilyen formázást a Wordben ideális esetben egy középfokú szoftverüzemeltető is bőven el tudja látni.

Ha maradunk ugyanannál az Office-nél, és a papíron ugyanúgy jogi végzettségű felhasználó ugyanezt az embert azzal hívja fel, hogy egy fél oldal hosszú SQL query a vártnál lassabb Access-ban, akkor még mindig az Office megfelelő használatában kér valaki segítséget. De az Access esetében is az SQL, az adatbázis optimalizálás kapcsán felmerülhet az a tananyag, amit egyetemen tanítanak adatbázisok tantárgy kapcsán.

Amikor viszont nagy nehezen sikerül kiharcolni, hogy az adott user annak ellenére, hogy alapvetően joggal foglalkozik kapjon Visual Studio-t és még tudja is használni, mert sok ingyenes kurzuson tényleg meg lehet tanulni egyetemi szinten a programozást... Oké, onnan is mindent a support telepít. De ugye a frissen lefordult programot nem is kell telepíteni...

ÉS amikor egy feladaton törné a fejét akkor jön az ötlet felülről, hogy ne törje a fejét, hanem hívja fel a supportot, ha valamit nem tud, azok majd segítenek... Akkor gondold el, hogy az akinek a legalapabb kérdésekre kell máskor válaszolni, és azon a szinten van, hogy neki az legyen a jó munka hogyan örül a felvetésnek :)

Pic 2018.11.15. 13:59:52

@Bobby Newmark:
Pl ez
github.com/Sycnex/Windows10Debloater
de githubon van több is, ha rákeresel.

Köszönöm! Nem volt időm mostanában ezzel foglalkozni inkább szopok vele.
A nagy projektem most otthon úgy beállítani a gépemet, hogy ha már be kellett engednem rá az asszonyt meg a gyereket is, hogy azért ne legyen szabad rablás a gépen, de legyenek elleőrzés alatt, mindenki el legyen szeparálva a másiktól, ne tudjon belenyúlni a másik dolgaiba, gyereknek legyen fent valami védelem, stb stb.
Finomítom egy ideje...
Hosszútávon külön-külön vas lesz a megoldás.

RHalacska 2018.11.15. 14:01:36

@Pic: Diktátum nincs, csak korrekt tájékoztatás, hogy mit csinálunk, miért. Mik a kockázatok. Van olyan userem, aki rendszergazda a saját gépén, de mindig tájékoztat, sőt inkább kéri a segítséget, hogyha valamit változtatni akar.
Ha rendszergazdai jogot akar valaki, és én nem bízom benne, akkor megmondom, hogy bocs, plusz munkadíj lesz helyrerakni a rendszert, meg 2 nap. (A főnöke, hogy azt meg ő fizeti, egyből jó úgy ahogyan mi gondoljuk) Persze mindehhez hozzátartozik, hogy az értelmes, megalapozott kéréseket a lehető leghamarabb megoldjuk.
Az ilyen userrel, mint akivel összeakadtatok, meg így kell eljárni, csak tanul előbb utóbb.

RHalacska 2018.11.15. 14:03:46

@Bobby Newmark: kérdés LTSB-hez hogyan lehet hozzájutni ?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 14:04:24

@Pic: Tehát az előző kapcsán is leírt problémát általánosan megfogalmazva mondhatjuk azt, hogy nem csak az user, az eszköz és a support van. A képbe belezavarnak a különböző döntéshozók.

És amikor felméred azt, hogy egy szervezetnek általában milyen tudású emberre van szükség, hogy informatikai kérdésekben segítse az ott dolgozók munkáját, akkor azt EGYETLEN olyan dolgozó is fel tudja borítani aki kellő mértékben kilóg a szervezetre jellemző átlagból.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 14:06:23

@RHalacska: Volume licenceknél an LTSB az Enterprise-ből. De persze sima ActionPack előfizetéssel is adják, meg kompetencia alapján partnereknek, stb.

Bobby Newmark 2018.11.15. 14:10:14

@Válasszunk: "egy jogi végzettségű ember n+1 alkalommal nem talál valamilyen formázást a Wordben "

Na ez nem feltétlen a jogi végzettségű ember hibája.

Nincs olyan kínzási módszer, vagy olyan szörnyű halálnem, amit ne kívánnék annak a gyökér fasznak, aki ezt az egész ribbon dolgot kitalálta, és végig tudta verni az egész rendszeren.
Egyszerűen számomra teljesen érthetetlen, hogy hogyan sikerült egy _minden_létező_szempont_szerint_ rosszabb UI-t így végigverni a világon.
Átláthatatlan, irdatlan helyet elfoglal a munkaterület elől, ami eddig egy klikk volt, az rossz esetben még öt is lehet(úgy, hogy tudod, hol keresd), és hiába gigantikus, vannak funkciók, amik csak a nagy lóbaszó gomb sarkában lévő picsányi kis cuccra klikkelve érhetőek el.

Kevés dolgot gyűlölök annyira szívből, mint azt a fosadék ribbont.
Szerencsére AutoCADben _még_ vissza lehet állítani a régi nézetet, de abból is szépen lassan veszik el. 2016-os verzióban még választhattál klasszikus nézetet, ma már csak parancssorból, 4-5 acad rendszerváltozó kézi átállításával lehet visszatenni.

RHalacska 2018.11.15. 14:10:50

@Válasszunk: Az jó. Van Enterprise is, meg MAPS is. Köszönöm!

Bobby Newmark 2018.11.15. 14:17:11

@RHalacska: Próbaverziót a Microsofttól közvetlen:
www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-10-enterprise
Nem Enterprise-t választasz, hanem LTSC-t (átnevezték pont most nyár végén, B-ből a végén C lett, Branch-ból Channel)
Aztán hogy hogyan oldod meg a licensz és aktiválási gondokat, az ugye a te magánügyed és titkod marad :)

De hogy ne csak az én véleményem halld:
Pro érvek:
www.howtogeek.com/273824/windows-10-without-the-cruft-windows-10-ltsb-explained/
Kontra érvek:
blogs.technet.microsoft.com/ukplatforms/2018/06/11/say-no-to-long-term-servicing-channel-ltsc/

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 14:20:05

@Bobby Newmark: Ohh, ezek a problémák nem ennyire UI specifikusak.

Hanem, idézem: "Hogyan lehet úgy formázni egy szövegben a címeket, hogy azt felismerje a tartalomjegyzék?" és hasonló kérdések :)

Pic 2018.11.15. 14:23:51

@Válasszunk: Ez nehéz kérdés.

Sajnos végletes a dolog. A síkhülyék azért veszélyesek, mert síkhülyék.
Anno a Matávnál évekig kint volt a faliújságon a hibalap, amin bejelentette a kolléganő, hogy "a kinyitható elektromos kávéspohártartó letört amikor a teásbögrét rakta bele és kéri cseréjét"
Aztán ott volt a másik amelyik virágot tartott a crt monitoron és túllocsolta a virágot és nem értette miért halt meg a monitor.

A félig haladó azért veszélyes mert érti a csíziót, de a technikai tudása véges és ebből lesz a baj.
Az egyik cégnél az volt a policy, hogy a gépeken lokálisan semmit se, de volt egy közös meghajtó, egy nagy nagy szemetes, amire mindent fel lehetett rakni büntetlenül... majdnem mindent. A pénzügy felrakta a doksit a HR-nek, de ugyanúgy felkerültek az mp3-ak, a divx filmek, stb. A drive minden pénteken éjfélkor automatikusan törlődött. Okos kollegina aki tudta mi az a divx az fogta magát és leszedett magának 3 CD-nyi filmet, majd nem kiírta magának CD-re, hanem hazaküldte emailben. 2-3 órán keresztül megállt a teljes céges levelezés mire észrevették, hogy bibi van. Kiakadt a mail szerver mert keményen próbálkozott.

Aztán ott volt az a kolléga aki letöltötte az új harry potter könyvet és mind az 1500 oldalt kiküldte a központi szintnyomtatóra, sajnos nem a sajátjára, hanem egy emelettel feljebb és amikor az nem jött ki, akkor ráküldte még 2-3 alkalommal. Aznap délután ott senki nem nyomtatott.

Az advanced userek meg azért veszélyesek mert sokat tudnak, kapnak extra jogosultságokat az adminoktól ilyen-olyan úton és néha hülyeségeket csinálnak és értelemszerűen komolyabb elbaszásokat tudnak csinálni.
Nem beszélve az olyan érdekességekről, mint amikor multinál megjött az új felügyeleti szoftver, amelyik már szkennelte az alkalmazottak gépét, hogy pl nem csomagolja-e éppen valaki lelépés előtt a "backpack"-et és kolléga röhögve mutatta, hogy a 600 gépből több mint 50-en találtak olyan szoftvert amivel meg lehetett hekkelni más gépeket, illetve olyan felhasználókat akiket meghekkeltek..

Bobby Newmark 2018.11.15. 14:43:43

@Pic: Ja, a klasszikus pohártartó...

Én is láttam jellegében hasonlót, de azért nem ennyire sík ostobát.
Koli kocsmája, pultos voltam. Zenét legtöbbször valamelyikünk keverte, de sűrűn engedtük meg "külsős" ismerősöknek, haveroknak, hogy ők csinálják a bulit.
Egyik csaj nagyon akart zenélni, sokáig rágta a fülünket, végül megengedtük neki.
Derék-mellmagasságban lévő polcon keverőpult, fej fölött a két cd-s lejátszó, asztalszint alatt a CDket tartalmazó tárolók.
Na most jellemzően úgy nézett ki akkor a zenélés, hogy szól épp egy szám, a DJ kikeresi a következőt, fülesen belehallgat, aztán ha vége az aktuális számnak, crossféderrel átkeveri a köv számra, előző szám CDjét kiveszi, vissza a dobozba, azt vissza a ládába. Laza hely volt, ittunk a pultban, főleg a DJ, mert neki nem kell a végén zárás, stand, takarításban részt vennie.
Na a csajszi kb 50 számra előre ki akarta válogatni a zenéket. Az este közepén már mindenhol nyitott CDtokok voltak, minden létező felületen körülötte. Mert hogy "ez is milyen jó szám, meg az is".
HÁROMSZOR szóltam rá, hogy ez így nem jó, pakoljon el.

Na az lett a vége, hogy amikor már tényleg nem volt hely sehol, akkor a csaj a boroskóláját letette az egyetlen szabad felületre, a feje fölé a polcra.
Aztán megnyomta az eject gombot, a lejátszó meg ahogy azt kell, kiadta a CDt, lelökte a poharat, beleborítva a boroskólát a keverőpultba.

Nem voltunk boldogok.

Pic 2018.11.15. 14:49:05

Hasonlónak csak a következményét láttam felültöltős videomagnóval és vörösborral.

Bobby Newmark 2018.11.15. 14:59:47

@Pic: A leginkább azon voltam kiakadva, hogy háromszor is rászóltam, és mégsem hallgatott rám.
Mondanom sem kell, hogy lelkiismeretfurdalás nélkül rávertük a javítás költségét (2004ben 30k egy egyetemistának majd' két havi piapénz!), meg nem nagyon voltunk meghatódva azon, hogy aztán soha többet nem láttuk. Pedig előtte minden nyitáson megjelent... Ő szerintem megsértődött ránk.

Viszlát és kösz a halakat 2018.11.15. 15:06:35

@Bobby Newmark: ""Ja, hogy ez nálad hit kérdése!"

Ja. Azt "hiszem" amit látok nem azt amit mondanak, hogy látnom kellene.

Pic 2018.11.15. 15:08:23

Hányszor de hányszor láttam már ilyet mindennel. Ő bassza el a dolgot és megvan sértődve amikor szóvá teszed, netalántán még a helyrehozatalt is kéred tőle..... és te vagy a bunkó paraszt. Véletlenül sem ő!

Pic 2018.11.15. 15:10:57

Na ezt olvassátok el.

Nem hiszem el, hogy ilyen még létezik, de a jelek szerint tényleg. nem csak nálunk van sógor, koma meg bratyizás.

index.hu/sport/2018/11/15/tokio_2020_eleteben_nem_hasznalt_szamitogepet_az_olimpia_kiberbiztonsagi_fonoke/

Tetves Dög 2018.11.15. 15:11:40

"A fizetős vírusirtók sem jobbak ám, pl itt az irodában f-secure van, és onnan lehet tudni, hogy frissítés jött hozzá, hogy egy-egy kolléga felüvölt ... "
Hát vegyetek inkább valami értelmes védelmet.
Nálunk még a verzióváltást se veszik észre a júzerek, nemhogy egy def-frissítést, vagy akár a napi scant.

Bobby Newmark 2018.11.15. 15:36:44

@Viszlát és kösz a halakat: És nyitottál már meg valaha feladatkezelőt, néztél rá memória-, processzor használatra? Lehetőleg ugyanazon a gépen, frissen telepítve?
Ideje lenne... Bár persze hinni mindig kényelmesebb.

Pic 2018.11.15. 15:40:34

@Bobby Newmark: Megint ízlések és pofonok, de én meg pont fordítva csinálom.

A tűzfallal az a baj, hogy hiába van ott, a hülye user felrakja a programot és minden kérdésre igent mond és persze felrakja a promózott szoftvereket meg nyitja a portokat a tűzfalon jobbra balra.

Ugyanígy ha egy alkalmazást használ és feldobja a tűzfal a kérdést,a kkor gondolkodás nélkül böknek a YES-re

. A vírusírtó ellenben ha be van állítva akkor csendben teszi a dolgát és véd a háttérben. Bár abban igazad van, hogy elég sokat le tud fogni egy gép erejéből.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 15:45:56

@Pic: Én poharas történetből kettőt is tudok. Az egyik arról szól, hogy a részletre vett laptopba került sör, olyannál aki amúgy nem szokott sörözni, de akkor és ott, véletlenül, rendkívüli helyzet, nagy baj.

A másik viszont friss történet. Három jogász ül egy asztalnál. Egynek van egy MacBook Proja, másiknak egy Sony ultrabookja, és mindketten megmosolyogták a harmadikat. Hiszen neki, nő létére, jobban tetszik a GETAC féle fully rugged design, mint az Apple letisztultsága, és ezért dög nehéz monstrumot visel.

Még a jó időben lehetett szabad ég alatt dolgozni, asztalon a gépek, de ott van persze némi víz, stb is. A gond csak akkor volt, amikor a nem túl stabil kerti asztal egyik lábát véletlenül kilökte a Mac büszke tulajdonosa. Szerinted a három gép közül hány (és melyik) működött az eset végén?

Bobby Newmark 2018.11.15. 15:49:11

@RHalacska: Nincs mit.

Egyébként a legviccesebb az egészben az, hogy a pro és kontra érvek TELJESEN UGYANAZOK, csak az egyik cikk ugyanazt pozitívumként értékeli, amit a másik negatívumként. :D

RHalacska 2018.11.15. 15:56:38

@Bobby Newmark: Mert az izlések különbözőek. És izlésről nem vitatkozunk. Mindenkinek megvan, mit mire használ. Ezért nem szeretem a Linux hívőket, Mac hívőket Windows hívőket. Megfelelő eszközt a megfelelő feladatra. Kértek tőlem ajánlatot Windows alapú Web szerverre (?) mondtam mennyi, meg hogy linux alapon meg lehet oldani, annak az árát is megmondtam. Na ez utóbbi lett :) Ha Windowst kell használni legyen, nem kell szeretni, de használni kell oszt pont.

Pic 2018.11.15. 16:19:08

@Válasszunk: Bizony, bizony a GETAC féle cuccok jók. Ugyanúgy mint telefonban a Caterpilar. Sógorom festő és zsinórban fogyasztotta a telókat, aztán lett egy Cat. Beleejtette a zománcos vödörbe? Sebaj! Berakta a csap alá és lemosta...

Autószerelőmre akadtam ki a múltkor. Vetetett velem a boltba egy szupervékony designos DELL notit 300 ezerért, mert annak "alumónium" a burkolata és strapabíró.

Mondtam neki, hogy az az almánium eléggé papírvékony lesz. ha fogyóeszközt akar akkor vegyen egy Lenovo T410-420-430 közül valamelyiket, mert strapabíró és nem drága és fedélzeti computert kiolvasni pont jó vagy ha szuper cuccot akar akkor egy használt GETAC.

Nem. Maradt a design parasztvakítós DELL.

Egyébként abból is láttam rugged versiont. Az katonai szintű volt. A Dell-es ember, hogy bebizonyítsa tényleg jó lerakta a földre és ugrált rajta kicsit. :))

Bobby Newmark 2018.11.15. 16:21:32

@Válasszunk: Őszintén... sikeres közvetlen támadást akkor kaptam utoljára netről, amikor a koli hálóján anno mindenféle védelem nélkül voltunk fenn, közvetlen bekötve a magyar főszerverre, fix IPvel. Akkor kellett tűzfal, és napi 300 támadást megfogott. Akkor rendszer telepítésnél ki kellett húzni a hálókábelt, mert amíg bebútolt a gép és elindítottad a tűzfal telepítőjét, már vírusos is lett a gép.
Volt egy kísérletem, hogy feltettem egy Win95öt, hogy mi lesz. Fél óra alatt zúzódott annyira szét, hogy soha többet nem indult el.
Egyébként iszonyat vírustenyészet lehetett a koli, mert én is csak azután kezdtem el tűzfalat használni, hogy volt az a hírhedt remote procedure call leállító vírus, amit nem lehetett nem észrevenni, mikor kibaszta az ablakot, hogy na most a windows leáll és kész, 59 58 57...

De amióta "polgári" netem van, már a gép tűzfaláig nem nagyon jutnak el a támadások, megakadnak a routerén. Annyira meg nem vagyok fontos, hogy hekker kézzel megkerülje a router tűzfalát...

Bobby Newmark 2018.11.15. 16:54:37

@Válasszunk: Eheh.
Engem akkor röhögtek ki, mikor megjelentem egy pontfelhő előállító, szerkesztő tanfolyamon a laptopommal. Mindenki hozza a "nagy, erős" laptopját, azt még be is szólt az egyik csóka röhögve, hogy "heh, az egy jó laptop, nekem is... volt 10 éve".

Aztán amikor pontfelhőt kellett számoltatni, és a "nagy, erős" laptopjaik küzdöttek vele miközben tojást lehetett volna rajtuk sütni, akkor meg már én röhögtem, mert TeamViewerrel az otthoni gémer erőművön végeztettem a számítást...

Pic 2018.11.15. 17:53:04

@Bobby Newmark:
Ja kérem aki tud az tud. :))

Ami a vírusokat illeti anno igen nagyot néztem mikor nemzetközi netszolgáltatónál voltam és eladtunk durva sávszélességet a románoknak és ezzel a lépéssel sajnos beeresztettük őket az IP gerinchálózatunkba.

Meg is bántuk rögtön, mert az a mennyiségű szar ami beömlött az nagyon gáz volt, amit el tudtok képzelni, ott minden volt..
Végül az lett a megoldás, hogy a románokat teljesen szeparálták a kollégák: fizikailag külön eszközön voltak aminek egyik kimenete Románia felé nézett a másik meg direktben Frankfurtban a nemzetközi forgalom kicserélő központba öntötte be a az áldást.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.15. 20:02:41

@Válasszunkkevered a sezloynt a faszommal, te elmebeteg barom! a dekoráció nem ugyanaz, mint a sznobipar. A dekoráció alapból, és normális esetben az embereknek kellemes érzést nyújt, ami érték. Egy olyan érték, amely megvolt nekik a termék előtt, ami nem csinált dolog, ami nem függ közvetlenül a termék árától, és ami nem státus kifejezése, nem másnak mutogatás, hanem a vevőnek magának van.

Egy 700 eurós iphone akárminek a dekorációjaként akkora baromság, mint amilyen idióta te magad tényleg vagy. Egy pár collos méretű dekoráció a legigényesebb esetben sem kell, hogy pár eurónál többe kerüljön.

Te tényleg olyan gyengeelméjű vagy, mint amilyen makacs tuskó.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.15. 20:03:37

@Válasszunk: kevered a sezloynt a faszommal, te elmebeteg barom! a dekoráció nem ugyanaz, mint a sznobipar. A dekoráció alapból, és normális esetben az embereknek kellemes érzést nyújt, ami érték. Egy olyan érték, amely megvolt nekik a termék előtt, ami nem csinált dolog, ami nem függ közvetlenül a termék árától, és ami nem státus kifejezése, nem másnak mutogatás, hanem a vevőnek magának van.

Egy 700 eurós iphone akárminek a dekorációjaként akkora baromság, mint amilyen idióta te magad tényleg vagy. Egy pár collos méretű dekoráció a legigényesebb esetben sem kell, hogy pár eurónál többe kerüljön.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.15. 20:06:11

@Válasszunk: egy egyszerű példával, hogy felfogd a különbséget:

Egy 5-6 collos dekoráció lehet igényes és szép kb 5 euróért is.
Egy 5 eurós dekoráció soha nem státusszimbólum az idióta sznoboknak, mert az 5 eurós ár ezt eeve kizárja. Mert a sznob státusszimbólum nagyrészt az árból csinál szimbólumot, és a szimbólumból magas árat. Körben forgó ,ostoba baromság.

Felfogod, te idióta barom!?

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 20:38:01

@math0: Szerinted az egész világban elismert szempontok kapcsán mindenki hülye, a Nobel díjas közgazdászok, professzorok, mindenki csak te vagy a helikopter, miközben alapvetően viselkedni sem tanultál meg.

Létezik az idiotizmusnak egy szintje, amit kevesen ütnek meg, de te bemutatod.

Amikor jeleztem, hogy ez az "én kommunikáció", az imázs, stb. eszköze, akkor van egy üzenet. Pl. az üzenet az, hogy mit tartasz fontosnak, mit támogatsz. Pl. művészet, formatervezés, innováció, környezetvédelem. Ha nem adsz a célra semmit, mert méret alapján kb. minimális anyagköltséget adsz meg, 0 értéket adva az adott értékre amit képviselni kellene, akkor nálad a 0=1 jellegű alternatív matematika...

A célnak nem megfelelés, mint a célnak megfelelés példája szintű alternatív logika...

Érzésed szerint egy cég, ami pl. veszi ezeket az eszközöket, nem profitot termel, nem cégként működik hanem érez... Erre csak azt tudom mondani, hogy a lófaszt.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 20:46:52

@Bobby Newmark: Az a baj, hogy a számításigényes feladatokra jó a távoli elérés akkor, ha nincs latency kapcsán követelmény. Ahol nagy mennyiségű adattal dolgozol és kevésbé számításigényes, ott mindig felmerül a kérdés, hogy te csak viszonylag kevés eredményt kellene átvigyél a hálózaton, vagy brutálisan sok adatot, ha távolról dolgozol. Ha az utóbbi helyzet merül fel, akkor megjelenik a sávszélességigény.

Nyilván a csúnya helyzet az ami egyszerre tárhely és CPU igényes és mivel az adatot át kellene vinni a hálózaton (legalább egyik irányban) nem fog távolról menni.

De itt sem mindegy, hogy milyen az az erős laptop...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.15. 20:52:27

@Válasszunk:

1) Az érveimre nem válaszolsz.
2)Kamuzol Nobel díjas professzorokról. Az nem érv, hogy hasból kamuzol.

Létezik az idiotizmusnak egy szintje, amit kevesen ütnek meg, de te bemutatod.

"Amikor jeleztem, hogy ez az "én kommunikáció", az imázs, stb. eszköze, akkor van egy üzenet."

Én meg jeleztem, bazdmeg, hogy az ár-érték arány fogalmát kifejezetten ennek a baromságnak a kizárására szokták emlegetni. Nem tekintik ezt értéknek. Capito, faszfejkém?! És előadtam egy csomó érvet, hogy miért nem, amire köpni-nyelni nem tudtál, mert nincs igazad, és idióta vagy.

"lófaszt"

Téged idézve:

"alapvetően viselkedni sem tanultál meg"

Olyan idióta is csak te vagy, hogy hisztizel a viselkedésem miatt, aztán lófaszozol.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.15. 20:58:26

@Válasszunk: Mi a faszomat üzensz egyébként a Kínában gyártott, kurvára nem környezetvédő, innovációt nem tartalmazó drága Apple cuccoddal, te idióta?! Azt üzened, hogy egy idióta loser vagy.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 22:17:14

@Pic: Nekem vírusok kapcsán többször volt szerencsém komoly fertőzéshez, igaz egyszer sem éles rendszerben, hanem többnyire tesztrendszerben.

De ugye aki úgy gondolta, hogy a batch file írás szabad gyakorlása c. történetben a felsőoktatásban férjen bele annak megnézése, hogy DOS alatt lehet-e batch fileban működő vírust írni, és ennek kapcsán pl. a DOS részeként sokáig elérhető debug parancs használata legitim eszköz-e egy többet tudó példány fejlesztéséhez, annál a kellően izolált tesztkörnyezet (ahonnan ki nem jutott kártevő) jelentős részét érő fertőzés nem feltétlenül probléma. És kb. minden diákot, hallgatót érdekelt az ilyesmi, már akkor is.

Bobby Newmark 2018.11.15. 22:31:02

@Válasszunk: Nos a pontfelhő számítás az sajnos éppen ez a kategória, hogy egyszerre meglehetősen sok adat is (gigabyte nagyságrend a bemenő adat is, a kijövő eredmény is), meg rohadtul számításigényes is. És mindennek tetejébe még több lépcsős is a dolog, ahol az egyik lépcső inkább fixpontos, a másik inkább lebegőpontos számítást szeret, tehát proci is és videokártya is kell neki.
Szerencsére a sávszél nem volt gond, meg a bemenő adat fenn volt neten, szóval nem a laptopomról kellett áttuszkolnom az asztali gépre, hanem már a távoli eléréssel töltöttem le az asztalira.

Nem tervezem szakmányban ezt csinálni, de akkor és ott ez volt a legjobb megoldás.

A többiek laptopjai korrekt üzleti kategóriás laptopok voltak. Az arcok földmérők, tudtak rajta dolgozni. De a "jól tud kezelni párszáz felmért pontot AutoCADben", és a "le kéne generálni 200 fényképből egy 20 millió pontból álló felhőt" azért több nagyságrend különbség teljesítményigény szinten.
Ez abszlolúte nem laptopnak való feladat. Az egyik ilyen szoftver konkrétan olyan szolgáltatást nyújt előfizetéssel, hogy szuperszámítógép-cluster rakja össze a pontfelhőt neked. Ami fasza, csak ugye oda előbb fel kell tölteni a képeket, szal bejátszik a sávszélesség megint.

Egyébként meg ha van idő (és áram), nem tétel. Én összegereblyéztem a hardvertemetőmből egy 10 éves gépet direkt erre a célra (C2D 2.33, 2G RAM, valami szutyok videokártya). Mondjuk csak egy teszt számítást futtattam le rajta. A gémer gépemen kb másfél óra alatt lefutott, ugyanez a C2D-n ötven óráig tartott. Nem ideális, de legalább nem blokkolja a szórakozásom :P

Bobby Newmark 2018.11.15. 22:37:07

@Válasszunk: Mi középsuliban memóriarezidens programot írtunk assemblyben.
Megtetszett a "betűesés" vírus ötlete, csak felbasztuk magunkat rajta, hogy milyen szarul néz ki. Úgyhogy írtunk egy olyat, ami megnézte a DOSos karakteres képernyőn, hogy mi van a képernyőn, majd mintha a gravitáció hatna rá, összekupacolta az aljára. Mondjuk így is szar lett, mert jellemzően a "kupac" inkább egymás melletti oszlopokká vált, arra már nem volt lendület, hogy a túl magas buckákról még oldalra le is gurítsuk a dolgot.
A memóriarezidenssége meg arra kellett, hogy tegyünk rá egy 30 perces időzítést, otthagyhassuk a számtech teremben, hogy majd a következő órán a gépet használó nyomi bepánikoljon.
Vírusnak nem nevezhető, mert nem terjesztette magát, csak elindult, várt, szivatott.

Fun times. #ménemlettemprogramozó...

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 22:37:45

@math0: Kettőnk között az a különbség, hogy amikor normális emberrel találkozok, tudok viselkedni. Te itt mindenkivel szemben úgy indítottál, hogy bizonyítottad, hogy nem tudsz. És ehhez alkalmazkodni kell.

Mert az, hogy nem érted, hogy a piac által belőtt érték miért nem azonos a fogyasztói árral, pláne nem az MSRP-vel, az nem gond, senki sem született úgy, hogy ezekkel a fogalmakkal tisztában volt. Te viszont a viselkedéseddel azt éred el, hogy SOHA ne legyen esélyed tanulni, és idióta maradj.

Mert teljesen egyszerű megérteni, hogy a potenciális vásárlóknál megvizsgálod (mondjuk sima piackutatás, kérdőíves felmérés esetén), hogy X jellegű termékért mennyit adnak. Ebben lesz egy szép szórás, de a piaci értéket a medián jelenti. Ennél viszont lehet drágább is egy termék, ez a rossz ár-érték arány, és ez azt jelenti, hogy a termék piaci részesedést fog veszíteni. Vagy lehet sokkal olcsóbb is egy termék, ami egyfelől azt jelenti, hogy a termék piaci részesedést nyer (az átlagnál több felhasználó érzi úgy, neki megéri azt választani) viszont mivel az adott igényekre ő egy olcsó alternatívát nyújt a hasonló termék értékét hosszabb távon lefelé húzza.

Az Apple hagyományosan egy POCSÉK ár / érték arányú termék volt. Ennek megfelelő piaci részesedéssel. Utána viszont amit árulni kezdett az elsősorban a "Cult of Apple" volt, a Steve Jobs féle jövő vízió, és ehhez a vízióhoz tartozás. Scifi alkotó, designer volt.

Eleinte erősen prémium termék akart lenni, a piaci konszenzusnál drágábban. Áldozz a középszerű termékhez kapcsolt vízióért.

Utána viszont a kínai, indiai és sok más piac meghódítása is bejátszott. Meg az is, hogy az általa felkeltett igények kapcsán sok (korábban is elérhető, nagyon nem az Applehez kötődő) koncepció a medián konzumidióta számára is értékes és eladható dologgá vált, így nőtt az érték, és ennél lassabban nőtt az ár.

Most az Apple magához képest JÓ ár / érték arányú, a piacon domináns termék. Csak éppen egy divatcikk. Technológiai szempontból továbbra is gagyi.

Csakhogy az Apple mostani ár / érték aránya annak köszönhető, hogy már nincs Jobs, nincs előremutató vízió, a Cult of Apple, a fő termék kapcsán nincs előrelépés, nincs jövő, le kell fölözni a piacot, ehhez pedig kell a piaci részesedés. És minden kicsi hitet ami még maradt a célközönségben az éppen általuk megvenni kívánt, számukra épp értékes, de valójában gagyi ötlettel most kell bevételt termelni.

Az, hogy az Apple nem számítástechnikai cég, hanem divatcég, és fiatalnak és dinamikusnak látszani akaró 50+ embereknek ad el valamit, amivel fiatal, geek, jövő kompatibilis alaknak érezhetik és mutathatják magukat, miközben nem azok, kurvára nem dicséret az Apple kapcsán. De a divatiparban ezzel a legnagyobbak. Csak éppen a tömeggyártott PVC táskával van egy szinten, ami legózható (sok a kiegészítő), designer, stb. és mint divatcikknek megvan a mérhető piaci értéke, alternatíva költsége, stb. így lehet ár / érték arányról beszélni, csak éppen gagyi, és csak a viselője nem veszi észre, hogy az üzenet amit felvillant nem minden esetben lesz pozitív.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 22:42:05

@Bobby Newmark: Na igen, a "nem blokkolja a szórakozásom" fontos szempont. Csak ebben én megjártam. Más hobbi miatt kellett párféle kép, rákaptam a DAZ Studio-ra, most az ilyen alapabb 3D is lehet hobbi, szórakozás, stb (már némi minimális modellezéssel, stb együtt is akár).

Vagy render, vagy game, a kettő együtt nem megy alapon szórakozás blokkol szórakozást. És ez pl. következő gép vásárlásánál a hardware összeválogatását is bonyolítja. Mert ugye game kapcsán kell a jó single thread performance, 3D kapcsán viszont a sokmagos, összességében erősebb proci a jó. De más VGA is kell, stb...

Bobby Newmark 2018.11.15. 22:49:03

@Válasszunk: Egyébként nekem a fent leírt teljesen védtelen hálózatot leszámítva gyakorlatilag csak akkor lett vírusom, amikor teljesen biztos voltam benne előre, hogy be fogok nyalni egyet. Jellemzően a net orosz (vagy egyéb gyanús) részén járva, cracket keresve gyűjtöttem be. Vagy extrém gyanús fájlt elindítva, vagy volt olyan is, amit véletlen klikk eredményeként. Az egyiket egy pár napig fenn is hagytam, az azt csinálta, hogy a weboldalakon az összes képet lecserélte pinára (meg reklámra fizetős pornóoldalra). :P :D

A legutóbbit amit benyaltam, az meg hamar lebuktatta magát, két magot a procin elkezdett maxra járatni. Úgy sejtem kriptovalutát bányászott valakinek. Irodai környezetben lehet, hogy fel se tűnt volna, de az összes játék vadul szaggatni kezdett. Nyilván ez is egyébként warez volt.

A félreklikk eredménye volt a leggenyóbb egyébként, az csak random, nem pornó reklámot baszott fel kb 10 percenként egy új böngészőablakban. Azt vagy 4-5 lépcsővel kellett eltakarítani, szívós egy rohadék volt.

Komoly kárt vagy adatvesztést soha egyik sem okozott.

Ja, meg egyszer fogtam egyet "kézzel" is. Még DOSon. Mondjuk kicsit ront az eredmény értékéből, hogy csak format c: UTÁN fogtam meg a vírust, de akkor is! :P
Feltűnt, hogy egy pkunzip.exe indítás után nagyobb lett. Előkerestem lemezről az eredetijét, megnéztem hogy mivel lett nagyobb, rákerestem arra a karaktersorozatra, aztán amiben benne volt, annak del.

Bobby Newmark 2018.11.15. 22:51:11

@Bobby Newmark: Ehhez még annyit hozzátennék, hogy nem középsuliBAN, hanem középsulis korunkban. És arra a többes szám, hogy az egyik haverommal ketten, kooperatíve.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 23:00:34

@Bobby Newmark: Látod, a félreclick kérdését megúsztam. A gyanús warez kérdés kapcsán pedig nagyon hamar megtanultam, hogy élesben kicsit is gyanús dolgokból az megy fel (akár crack, akár nem) amit már tripwire-vel telerakot virtualizált környezetben kipróbáltam, hogy mit is csinál. Az érdekes kártevőt adott kulccsal lehet titkosítani és eltenni biztonságos helyre.

Mondjuk warezolás kapcsán talán azért is látok kevesebb kártevőt, mert warezoláshoz jó ideje érdekesen állok hozzá. Software-ért nem fizetünk üres média jogdíjat, reprográfiai díjat, stb. a magáncélú másolás jogát megváltandó, azt nem jó így csereberélni.

Ami kapcsán van ilyen díjfizetés a magáncélú másolás esetén, és nem tudom streamelni, pedig ugye van TVGO, HBO GO, spotify, stb... és tudom, hogy a bíróság sok warezolásra mondta már ki, hogy ilyenkor pont az a magáncélú másolás amiért az artisjusos jogdíjat minden szaron fizetem... Hát akkor van .torrent pláza. :) Azzal, hogy ami jó és megérdemli azt, hogy vásárlással finanszírozzam a folytatást azt is meg kell venni.

Azt hiszem ez a hozzáállás a warezhoz viszonylag biztonságos :)

Bobby Newmark 2018.11.15. 23:01:29

@Válasszunk: Hát ez tipikusan két külön gép a két célra. Ha ilyen jól elkülönül, akkor szerintem érdemes szétválasztani. Vagy ha a mostani géped jó a renderelésre, akkor vegyél egy gépet játékra.

Nekem a pontfelhőzésre egyébként az ideális gép az lenne, ami kriptovaluta bányászatra is alkalmas, a procira jutó számítási igény lineárisan nő a bemenő adat mennyiségével, a videokártyára jutó meg négyzetesen (saccperkb), egy fasza mining rig csak úgy fosná ki magából a pontfelhőket. Szabad idejében meg bányászhatna, akár. Ha megérné a dolog, nem csak a villanyszámlát fordítaná kriptóba 1:1 vagy rosszabb arányban...
Meg ha ráállnék telibe a pontfelhő gyártásra, mert egyelőre csak tudom hogy kell, de a mindenféle egyéb feltételek (vállalkozás, földmérő szakirányú végzettség, jogosultság), meg megrendelések azok nincsenek.

ubermeister 2018.11.15. 23:02:53

Nekem ha strapabíró cucc kell akkor nézek egy szép használt Panasonic Toughbook-ot, ami a forgatható tapis kijelzővel nagyon ott van. Mondjuk a touhgpadok is szépek:) Anno földmérő kolléga toughbook-ján átment a terepen egy dózer (csukott állapotban), de utána simán használható maradt. ( viszonylag laza lehetett a talaj, döngölt száraz földbe nem tudta volna belenyomni szvsz)

Bobby Newmark 2018.11.15. 23:03:21

Egyébként meg faszán eltérítettük a témát a Macről :D

www.youtube.com/watch?v=0fz9-gqwThQ

Hijack!

Bobby Newmark 2018.11.15. 23:14:58

@Válasszunk: "Azzal, hogy ami jó és megérdemli azt, hogy vásárlással finanszírozzam a folytatást azt is meg kell venni. "

Itt fogunk dumálni a végtelenségig random számítástechnikai problémákról... :P
Én ebben nem hiszek. Két sorozat volt, mindkettő nagy kedvencem, Battlefield és Dawn of War. Továbbá mindkettő beleillett abba az elvembe is, hogy single player játékért akkor sem fizetek, ha tetszik, csak a problémamentes multiplayerért vagyok hajlandó pénzt kiadni.
Na most a Battlefield sorozat először eltűnt PCről, míg konzolon kapott egy (szar) folytatást. Aztán visszatért a BFBC2-vel, ami szintén egy kalap fos volt. De megvettem, hogy lássák, van PCn is kereslet.
Aztán még szarabb lett a BF3.
Több Battlefieldet nem vettem.

Dawn of War első része eléggé tetszett, de nem multiztuk igazán. A 2 más téma volt. Sokkal jobban tetszett a kisebb lépték, taktikusabb játékmenet, és a Starcraft epilepsziás roham-jellegű irányításmód homlokegyenest ellentéte, ahol nem az számít, MENNYIT klikkelsz, hanem hogy MIT.
Megvettem a DoW2-t, az első kiegészítőjét, a másodikat... erre a THQ válaszként csődbe ment a picsába, vitte magával a Relicet is, a DoW fejlesztőjét.

Szóval igazán sosem hittem benne, hogy majd az én egy darab megvásárolt példányom BÁRMIT is számít a dolgok menete szempontjából, de ezek után soha a büdös életben nem lesz ez nálam szempont.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.15. 23:20:54

@Válasszunk: "

Kettőnk között az a különbség, hogy amikor normális emberrel találkozok, tudok viselkedni."

Nem, ez nem különbség. Kettőnk között az a különbség, hogy te idióta vagy. Például azért is, mert ezt se fogtad fel.

"Az Apple hagyományosan egy POCSÉK ár / érték arányú termék volt."

Köszönjük, ez a lényeg. Elismerted, hogy igazunk van. Még annyit, hogy ma is az.

" Ennek megfelelő piaci részesedéssel. Utána viszont amit árulni kezdett az elsősorban a "Cult of Apple" volt, a Steve Jobs féle jövő vízió, és ehhez a vízióhoz tartozás. Scifi alkotó, designer volt."

Amitől nem lett jobb az ár/érték arány, mert mindez kurvára nem számít bele.

"Most az Apple magához képest JÓ ár / érték arányú, a piacon domináns termék. Csak éppen egy divatcikk. Technológiai szempontból továbbra is gagyi."

gagyi ROSSZ ár/érték arány. a divatcikk nem ÉRTÉK, te faszfej!

csak katatóniásan ismételgeted a baromságaidat, mint egy lemezjátszó.

ÉRVED NINCS.

AZ ÉN ÉRVEIMRE NEM VÁLASZOLSZ.

EGy idióta elmebeteg vagy. egy pszichopata majom.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 23:22:47

@Bobby Newmark: Tök jó, nosztalgiázunk, sok alkalmazásról beszélünk, stb. De egyúttal azt is bemutatjuk, hogy az Apple nem az innováció iránt fogékony emberek választása. Az iMac tökéletes arra, hogy egy ügyvéd bemutassa, hogy ő nem geek, nem technológiai iránt fogékony. Ő azért akar fizetni, hogy a technológia ne rontsa el a kellően konzervatív irodája megjelenését.

Az asztalon lévő iMac egy erős állítás erre. Hogy a hasonló alapon technikai antitalentum politikusokkal nem egy Patek köti össze, hanem a tahóterepjáró, és a iPhonesok? Felvillantja milyen körben mozog.

Arra jó. De aki technológiai iránti kötődést akar mutatni, és nem csak a Jobs féle konzumidióta antiutópiához való kötődést,

Ugye poharas, stb. történet kapcsán elmeséltem, hogy bizony van olyan, hogy 3-an, 3 drága géppel önkifejeznek. Csak amikor a szöveg az, hogy a Mac is strapabíró, milyen jó (és letisztult, stb)... A Sonyt is hasonló alapon dícsérik... De a harmadik ott lévő laptop kapcsán is a strapabíró, letisztult funkcionális design hangzik el érvként. A különbség az, hogy a feldőlő asztal és a kis víz után 2 ember siratja a laptopját, a Getac tulajdonosa a baleset során véletlenül bevitt szöveggel küzd meg, meg a "hol is tartottam" probléma bosszúságát látja.

Nem kell ahhoz Mac-et venni, hogy illúziót vegyél. De ahhoz, hogy valóban strapabíró gépet vegyél, a Mac-et el kell kerülni. És az Apple termékek kapcsán millió és egy példa mutatja meg, hogy piszok sok dologra alkalmatlanok, így sok területre nem is jutnak el, nem az a jövő.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.15. 23:25:11

@Válasszunk: fogd már fel, te ütődött baromarcú, hogy az ár/érték arányt potn azért használják az emberek, hogy 3-féle termék közül:

1) olcsó, nem olyan jó
2) drága, de jó minőségű

és ezzel szemben a

3)drága divatcikk sznoboknak

szóval ezek közül a 3.-at elkülönítsék, miközben 1 és 2 egy oldalra kerüljön, ahol a választás anyagi helyzet kérdése, de 3 választása idiotizmus.

érted, faszfejkém?! az ár-érték arány koncepciót pontosan arra találták, ki, hogy a sznob szarságokat kizárják, és elkülönítsék a minőségi, drágább áruktól.

ezt nem fogod fel, mert egy elmebeteg idióta vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.15. 23:27:43

@Válasszunk: az ár-érték arány koncepcióját pontosan azért találták ki, hogy ezzel azt mondhassák, hogy: "ha szegényebb vagy, vehetsz olcsóbbat, még ha nem is olyan jó, ha gazdagabb, vehetsz drágábbat, amennyiben minőségi, de olyan idióta ne legyél már, hogy gagyi divatcikket vegyél!"

és az Apple pontosan ez a divatcikk szarság, ostoba sznoboknak. olyanoknak, mint amilyen te vagy, te idióta, loser barom!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.15. 23:37:47

@Válasszunk: azt is tisztáztuk már, hogy amennyiben az üzenetet elfogadnánk értéknek, akkor egy iPhone ár-érték aránya 700 euro/"azt üezented magadról, hogy egy loser vagy", és ez egy negatív ár-érték arány lenne.

ha neked ez kell, akkor tessék: az apple ár-érték aránya negatív, annyira szar.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 23:40:05

@math0: Tudod eddig visszafogtam magam, nem akartam a te szintedre süllyedni, te hazug senkiházi geciláda. Van viszont az a pont, ahol a kérdés az, hogy van-e értelme egyfelől foglalkozni veled, és ha nincs, akkor van-e értelme a beszélgetés lezárásánál visszafogni magam. A válasz két nincs.

Egyszerűen azért, mert a hozzád hasonló hazug és végtelenül gerinctelen patkány hazudozni bármeddig tud. Királyi többes az "igazunk" kapcsán amit előadsz? Mert csak te vagy az aki az ökörségeidet előadta. Szóval amit mondasz az nyilvánvaló hazugság, a hazudozva személyeskedő faszkalapról pedig egy dolgot kell felfogni: A leghatékonyabb a hozzád hasonló férgeket elküldeni a kurva anyjukba és ignorálni a gecibe az ilyeneket.

Azt állítod, hogy nincs érv. Figyelj jól mennyi volt:

1. A divatcikk kapcsán van egy FOGYASZTÓI igény, és annak a fogyasztói igény kielégítésnek van minimális költsége ami mellett van fizetőképes kereslet.

2. A fogyasztók FELMÉRIK, hogy az adott dolog nekik mennyit ér (mennyit hajlandóak áldozni érte) és kialakul egy piaci konszenzus. Ami az állításoddal ellentétben NEM azonos a fogyasztói árral. Ugyanis a piaci konszenzus lehet az, hogy sokkal többért is megvennék a terméket. És lehet az is, hogy a kutya sem veszi meg.

3. Az ár-érték arány kapcsán az érték nem tud csak a terméktől függeni. Olyan objektív okok által, minthogy csak a termék ismeretében nem mondható meg, hogy a termék megtakarít-e nálad időt (a gép limitálja a munkád sebességét, vagy te) és, hogy mennyit ér a megtakarítható idő. Azaz a termék OBJEKTÍV sebességét VALÓBAN értékké, vásárlás alapjává tévő szempont is az értékelő személyétől függ.

4. Az imázs építés során kommunikált szempontok hatása a bevételre kimutatható, így a bevételt termelő tulajdonság egy vállalat számára érték. Az üzleti felhasználó kapcsán egy cég nem "sznob", hanem arculat építést végez. Ha fennmarad, sikeres, akkor jó gazdasági döntés alapján. És ezt a marketinggel, közgazdaságtannal foglalkozó könyvek is írják.

5. Az alternatív megoldás költsége sok mindent változtat. Pl. egy másmilyen gép, ami nem illik az irodába, alapból rombolná az egységes megjelenést. Ezt helyreállítani pénzbe kerül. Ha neked KELL az egységes megjelenés, és ez X géppel olcsóbban megvan, akkor az elérhető megtakarítás érték.

6. Az alternatív megoldás költsége ÁLTALÁNOSAN is megmondja, hogy ezeknél a termék olcsóbb, vagy drágább. Az alternatív megoldás költségét pl. befolyásolja a "vendor lock in" folyamata. Hiszen egy Apple termék esetén az eddigi Apple felhasználó (célközönség) a meglévő alkalmazásait, appjait, stb. meg tudja tartani, más esetén pótolni kell. Így a meglévő alkalmazásokkal való kompatibilitás olyan érték, ami a saját meglévő alkalmazáskészletedtől függ. NEM a terméktől, a vevőtől.

Neked mi volt? Az, hogy nem, nem, nem... És felvillantod, hogy a tetves kurva anyád belőled a blog legnagyobb bunkóját nevelte.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 23:43:41

@math0: Nem, nem azért találták ki, amit mondasz. Azért találták ki, mert két terméket csak az ÁRA vagy csak az Értéke alapján összehasonlítani baromság, és nem lehet megalapozott gazdasági döntést hozni. A két szempont aránya viszont megmondja azt, hogy 1 forint költéséért pontosan mennyi ÁLTALAD KERESETT értéket kapsz. Azaz NEKED melyiket éri megvenni.

És pont ezért CSAK annak az értéknek van értelme ami a saját helyzeted szerinti értékeket, azok fontosságát képes figyelembe venni.

Természetes átlagot, mediánt, piaci konszenzust a célközönségen belül lehet vizsgálni. DE ez egy alapvetően a gazdasági döntések meghozatalát segítő eszköz.

És az, hogy SZÁMODRA mi az az érték amiért pénzt adsz az teljesen szubjektív.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.15. 23:51:01

@math0: Nem, nem ez az üzenete. Csak a hozzád hasonló személyeskedő senkiházi barmok, akik éppen emberek százmillióit hülyézik le, mert nem értenek hozzá, ezen nem gondolkodnak el.

Az, hogy számomra szar zene a minimáltechno, így számomra NEGATÍV értéke van annak, ha egy helyen ez szól, nem jelenti azt, hogy mindenki hülye lenne aki számára értékes.

Aki Apple terméket vásárol, az azt üzeni magáról, hogy ő divattudatos, és nem technológiai érdeklődésű. Neki fontos a letisztult megjelenés, amit sok helyre be tud illeszteni és az így felépített környezet, megjelenés, de nem fontos a termék többlet tudása és az innováció. Ő nem egy technológia világában élő ember, hanem egy olyan konzervatív valaki, akinek az adott megjelenés fontos, de nem kell neki igazi számítógép, csak pár alapfunkció megvalósítása. És érték az, ha a rendszer nem tud többet, mert akkor nem kell többet tudnia.

Elmondja magáról azt is, hogy olyan területen dolgozik, ahova az Apple termékek alkalmasak. Mert nem kell Rugged. Ahol meg tudja teremteni azt a vizuális környezetet, összhangot amibe ez a design beleillik.

Hogyha ő hazavisz egy nőt, ott design tárgyak lesznek és nem rackmount eszközök és kábelrengeteg.

Hogy ő hisz ugyan abban, hogy Jobs által jósolt okosvilág jön el, de SAJÁT MAGA nem lépett a divat előtt erre az útra, nem volt neki való a PDA telefon, a korai okostelefon programozhatósága. Nála ez maximum vallás, ne keress benne valódi early adoptert, technikailag képzettebb embert. Inkább a humán dolgok felé húz, mint a reál dolgok felé...

És, hogy ezekért ő hajlandó adott árat megadni. Ha a partnered lesz erre számíts. Ha üzletet köt, akkor a cégük így áll a világhoz, stb.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.16. 00:04:18

@math0: Hogy értsd: Apple terméket soha nem vettem, soha nem vennék. Egy ügyvédi irodába ajánlottam, ott is azzal, hogy az adott ügyvéd szereti, lehet rá Windowst tenni, és nem rondítja el az asztalát, és nem drágább, nem rosszabb, mint a többi ezt tudó egybegép. Akkor még nem volt Surface Studio.

És azzal, hogy DE ezzel az erővel lehet csak a laptopját használni, lehet tiszta az asztal. Ha akar egy számítógépnek látszó tárgyat az asztalára kb. csak levelezni, arra ez jó. Ha nem akar, nem kell. Ő tudja, melyikkel mennyi embert nyer meg.

DE(!) az iPhone megjelenésekor PDA telefonom volt. Az iPhone és sok korai konzumer okostelefon nem volt vonzó (rossz programozhatóság) ezért szükségszerű volt a maemo / MeeGo irány, bár sok szempontból a mögötte lévő linuxos közösségben kevésbé bíztam. Majd azért jött WP8, W10M irány, mert ez tudta azt, hogy aki az asztali gépre össze tud valamit rakni akár VBA-t, Accesst használva, az ezeket is tudja programozni és ez egy valóban könnyen programozható, univerzális okostelefon.

Nem Store. Nem a "hogy kerüljük meg a JAVAs szabadalmak" miatt megnehezítettet faszság, és nem is az Apple féle jelentős részben lezárt cucc. Sok ideig biztonságra, üzleti dologra baromi jó volt az WP8, W10M. Tényleg. De átlag user számára azok, amik itt szempontok voltak értéktelen szempontok. Így számukra rossz az ár-érték arány. Aki ezeket a lehetőségeket kihasználja annak meg jó.

Ha egy embernek, az első iPodok óta (amik sok szempontból kurva jó zenelejátszók voltak) piszok sok tartalom iTunes-en van meg, és onnan adta magát az iPhone és fizetős appokban is áll sok százezer forintja, volt fejlesztői licence, swiftben fejlesztett kis appjai vannak, stb. az azt fogja mondani, hogy ezek elérhetősége, megtartása egy új eszköz kapcsán érték.

Trysumer 2018.11.16. 00:45:16

Szeretnék laikusként hozzászólni ehhez a az IT vitához, ami egyébként gyönyörű, csak sosem tudom megérteni, miért kell megölni egymást ha más véleményen vagyunk, ez olyan ősközösséges, de mindenképpen valami barbár csökevény, mind1, tiszteletben tartom az ölési szándékotokat, ez van.
2009 óta használok Mac-et, mikrovállalkozást (7 fő, 200 M körüli árbevétel, tényleg nem nagy) vezetek. Ami azóta változott: drágább a gépem, kiterjesztődtek az almás cuccaim (iPad, iPhone), és megszűnt a Windows jelentette őrület, ami egy egyszerű felhasználó esetében igencsak jelentős őrület. Mert a Mac egy soha nem látott egyszerűséget és biztonságot hozott. Olvastam itt valakitől, hogy nála sem kell újratelepíteni bizonyos időszakonként a Windows-t, de hát ő rendszergazda (úgy emlékszem), én meg vagyok az autodidakta módon fejlődő user. És ilyet soha Windows felhasználótól nem hallottam még, úgyhogy a statisztikai sokaság döntő többsége bizony évente beleszalad egy új Windows telepítés igényébe. Tehát ez nekem nincs, mint ahogy nincsenek megőrítő viselkedések sem, amit a cégünknél Windows felhasználók átélnek nap mint nap (néha szoktam látni, hogy ha a Windows-os kolléganőm hazamegy, a gépe még egy 20 percig kiírja, hogy ki ne kapcsoljuk

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.16. 05:46:28

@Válasszunk:

"1. A divatcikk kapcsán van egy FOGYASZTÓI igény, és annak a fogyasztói igény kielégítésnek van minimális költsége ami mellett van fizetőképes kereslet."

Nem fogod fel, te idióta barom, hogy a divatcikk kapcsán, ha azt mondod, hogy van fogyasztói "igény", akkor ez egy kicsi szekta igénye, ami kurvára nincs meg másoknál?!

Másrészt nem fogod fel, te idióta, hogy ha ezt az "igényt" komolyan veszed, akkor minden divatcikk ár-érték aránya konstans 1 lesz, mert annak, aki megveszi azért az árért kénytelen leszel azt mondani, hogy pontosan kielégíti az igényét?! És akkor elbasztad az ár-érték arányodat mert kurvára semmit nem mér? Oda vezet ez az abszurd baromságod, hogy minden divatcikk pontosan ér annyit a szektás baromnak, amennyi az ára, hiszen megvette annyiért a hülye.

Játsszunk már el az ostoba ötleteddel. Egy 700 eurós iPhone-nak mennyi a "divatértéke"? Akármennyi is lehet, mert ez a divatérték nem egy tényleges érték.

"A fogyasztók FELMÉRIK, hogy az adott dolog nekik mennyit ér (mennyit hajlandóak áldozni érte) és kialakul egy piaci konszenzus."

Azt mondod, hogy ha az Apple-szektás hülye barom 700 euróért vette meg, akkor neki bizonyára annyira kurvára kellett, tehát akkor nagy a "divatigénye", pontosan egy 700 euró volt a baromnak, és azt kielégítette az iPhone. Hülyeség? Az, de te idióta ezt mondod.

Ezután az ostobaságod oda vezet, hogy ha a hülye Apple szektás 700 euroért vette meg az iPhone-t, akkor bizonyára 700 eurónyit ér a "divatigénye", mert hát megvette, hogy máshogy mérnéd a divatigényét, te idióta fasz?! És akkor az ár-érték aránya 700/700 = 1

És ha 7000-ért vette meg az iPhone-t, akkor bizonyára 7000 eurót ér a divatigénye, hiszen megvette annyiért. És akkor az ár-érték aránya 7000/7000 = 1. És az ilyen sznob divatcikkeknél az, hogy a hülye sznobnak 7000-ért el lehet adni az iPhone-t, mert hát státusszimbólum, egy lehetséges esemény. Ugye, ha egy vászonra festett fekete négyzetet el lehet adni milliókért....

" Ami az állításoddal ellentétben NEM azonos a fogyasztói árral. Ugyanis a piaci konszenzus lehet az, hogy sokkal többért is megvennék a terméket."

Ha nem az ár, akkor mi a jó édes kurva anyád az a piaci konszenzus, te idióta barom?!

"Azaz a termék OBJEKTÍV sebességét VALÓBAN értékké, vásárlás alapjává tévő szempont is az értékelő személyétől függ."

De más az, ha ez az érték a normális átlagemberek normális igénye, amely nagyjából mindenkinek hasonló, és más az, ha egy divatszekta baromjainak elszállt faszsága, amit kurvára eltér az átlagember "igényétől. Ha mondjuk veszünk egy autót, ami nem divatcikk, akkor az átlagembereknek kb azonos igényük van vele kapcsolatban az alap dolgokban. Például, egy benzines és elektromos autónál simán össze lehet mérni, hogy mennyit fogyaszt, mennyi pénzbe kerül, hogy elvigyen egy bizonyos helyre.

Ezzel szemben a vászonra festett fekete négyzet, az az emberek 99,9%-ánál 0 igényt elégít ki. És te annak a pár idiótának a képzelt "divatigényét" akarod mércévé tenni a 99,9% ellenében. Amivel csak eltakarni, és megracionalizálni akarod annak a pár idiótának a faszságát.

"4. Az imázs építés során kommunikált szempontok hatása a bevételre kimutatható, így a bevételt termelő tulajdonság egy vállalat számára érték. Az üzleti felhasználó kapcsán egy cég nem "sznob", hanem arculat építést végez."

Amikor Józsi iPhone-t vesz, hogy villogjon Bélánál, akkor kurvára semmiféle üzleti értéke nincs, te húgyagyú barom!

Megint csak arra futotta, te idióta, hogy mellébeszéltél!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.16. 05:54:00

@Válasszunk:

"Ugyanis a piaci konszenzus lehet az, hogy sokkal többért is megvennék a terméket."

Tök konkrétan, vegyük a vászonra festett fekete négyzetet.

Ha megkérdezel 7,5 milliárd embert, azt fogja mondani, hogy szerinte ennek a "divatértéke" 0.
Van ellenben a világon egy pár tucat szektás hülye, aki azt mondja, hogy ennek a "divatértéke" 100 millió dollár.

Te azt mondod, hogy akkor ennek a divatértéke 100 millió dollár, amivel egyrészt leszarod a 7,5 milliárd ember véleményét, másrészt elfogadod a pár tucat ember akármennyire elszállt idiótaságát. Mi a jó édes kurva anyádra jó ez?! Az égedta világon semmire, csak arra, hogy beszopd magad is a szektás barmok idiótaságát, és egy ostoba magyarázkodást adjál nekik a baromságuk racionalizálására. Mert ha a szektás barmok azt mondják, hogy a fekete négyzet 100 milliárdot ér, akkor kénytelen vagy azt is beszopni.

Miért csinálod ezt? Mert te magad is egy elszállt, idióta barom vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.16. 05:57:03

@Trysumer: at, hogy a MAC stabil, a Windows nem stabil, és mindig újra kell telepíteni, és hasonló mítoszokat sokan cáfolták már itt, kár újra éss újra jönni ezekkel hazugságokkal!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.16. 06:01:09

@Válasszunk: "swiftben fejlesztett kis appjai vannak, stb. az azt fogja mondani, hogy ezek elérhetősége, megtartása egy új eszköz kapcsán érték. "

ezzel szemben kurva sok embernek kurvára nagyobb érték az, hogy Windowsban mennyivel kurva sokkal több program érhető el.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.16. 06:06:27

@Válasszunk:

"Csak a hozzád hasonló személyeskedő senkiházi barmok, akik éppen emberek százmillióit hülyézik le, mert nem értenek hozzá, ezen nem gondolkodnak el."

Te emberek milliárdjait hülyézed le, te idióta, akiknek az apple nem kell, és az apple üzenete pontosan az, amit mondtam: loser vagy, hogy drágábban veszed meg azt a terméket, ami nem tud többet. Vajon az apple szektások vannak többen, vagy a maradék világ, te idióta barom?!

"Az, hogy számomra szar zene a minimáltechno, így számomra NEGATÍV értéke van annak, ha egy helyen ez szól, nem jelenti azt, hogy mindenki hülye lenne aki számára értékes."

Mindenképpen azt jelenti, hogy ezt nem veheted bele az ár-érték arányba, mert az egyik számára az értéke nulla, a másik számára meg az értéke pont annyi, amennyiért megvette, hiszen megvette annyiért. Az egyik esetben oda jutsz, amit én mondok, a másik esetben ahhoz az abszurditáshoz jutsz, hogy a szektásnak az ár-érték arány mindig konstans 1.

"Aki Apple terméket vásárol, az azt üzeni magáról, hogy ő divattudatos, és nem technológiai érdeklődésű."

Ezt üzeni a kicsi szektának, viszont azt üzeni a külvilágnak, hogy egy loser. Kik vannak többen, te agyalágyult?!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.16. 06:08:51

@Válasszunk: egyébként felejtsd már el azt a baromságot is, hogy az apple termékeknek, és csak az apple termékeknek van "letisztult" designja! ez is marketing hazugság, amit beszoptál.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.16. 06:12:03

@Válasszunk: "az, hogy SZÁMODRA mi az az érték amiért pénzt adsz az teljesen szubjektív. "

mondom, oda jutsz ezzel a baromsággal, hogy ha megkérdezed az apple szektást, hogy mennyit ér az iPhone-ja, és azt mondja, hogy 700 eurót, és 700 euróba került, akkor az ár-érték aránya pontosan 1. de ha 7000 euróért megvette, és azt mondja, hogy neki 7000 eurót ér, és persze, hogy azt mondja, hiszen meg akarja racionalizálni a hülyeségét, akkor az ár-érék aránya megint 1.

semmi mást nem csinálsz, mint, hogy a hülye szektának beszopod a hülye az önracionalizálását.

mert egy idióta barom vagy.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.16. 06:25:39

@Válasszunk:

ha vesszük a vászonra festett fekete négyzet képet, amely legutóbb mondjuk 100 millió dollárért kelt el, akkor.

1) 7,5 milliárd ember számár ennek az értéke 0. és az érték-ár aránya 0
2) van egy pár tucat emberből álló sznob szekta, akit ha megkérdezel, akkor azt fogja mondani, hogy a kép "divatértéke" kb 100 millió dollár, hiszen annyiért kelt el, mi más viszonyítási alapot tudnál venni?

a szekta számára tehát a divatcikk érték-arány értéke mindig konstans 1.

én 1) mellett vagyok, amivel pár tucat embert nézek hülyének, viszont az érték-ár fogalma értelmes dolog marad: a vászonra festett fekete négyzet érték-ár aránya 0 lesz, de normális termékek érték-ár aránya értelmes, valamit jelentő, és mondó mérték lesz.

te 2) mellett, amivel 7,5 milliárd embert nézel hülyének, az érték-ár mértéket elbasztad, mert konstans 1-et fog mutatni divatcikkeknél, és nem jó semmire.

miért csinálod ezt? mert idióta fasz vagy, és leszopod a szektákat.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.16. 07:00:49

@Válasszunk: "Az imázs építés során kommunikált szempontok hatása a bevételre kimutatható, így a bevételt termelő tulajdonság egy vállalat számára érték. Az üzleti felhasználó kapcsán egy cég nem "sznob", hanem arculat építést végez."

1) Amikor egy kommentelő itt ár-érték arányról beszél, akkor kurvára nem cégek arculatépítéséről van szó, tehát elmész ezzel a jó édes kurva anyádba!

2) Józsi, aki megrendeléseket vesz fel a kőbányában, meghallotta az érvelésed, hogy arculatot kell építeni, eddig volt egy Medion Akoya olcsólaptopja, azzal vitte be a megrendeléseket a rendszerbe, most meghallotta a dumádat az arculatépítésről, vett egy Macet kurva drágán.

Bazdmeg, egy kurva vevővel sincs több, fasznak vágtad át Józsit ezzel a hazugsággal, hogy kimutatható bevétel van az apple gépből, te görény fasz?!

Bobby Newmark 2018.11.16. 08:12:58

@Trysumer: Kár, hogy ennek nagy része nem igaz. Plusz egyébként ha 2009 óta használsz Macet, akkor 10 éve nem használsz Windowst, azóta meg ott is történt egy s más.

Továbbá céges környezetben már 2009ben sem kellett évente újratelepíteni egy windowst. Én az irodában ahol dolgoztam, 2008-2013 közt ugyanazt a Windowst gyűrtem.
Egy általános, szórakozásra használt otthoni gépen, ahol gondolkozás nélkül telepített-törölgetett a júzer, játékok jártak fel-le, meg szanaszét netezgetett vele mindenfelé, ott össze tud gyűlni annyi szemét, hogy megbasszon egy XP-t.
De ha ilyen megy egy irodában, akkor ott nem munka folyik. Egy munkagépre egyszer fel kell telepíteni azt a félmarék programot, ami a munkához kell, és kész.
Attól meg már az XP sem baszódik meg kb végtelen intervallumon sem.

Ha egy windows 20 percig telepít frissítést, akkor ott brutálisan eltérés van a gép teljesítménye és a rá rakott oprendszer közt. Tehát alapvetően a te hibád, vagy a rendszergazdádé. Továbbá nem látom be, hogy ez hol probléma, nem a kollegina munkaidejéből telik.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.16. 08:15:14

@math0: Nem, öreg. A szekta számára sem lenne az ár-érték arány 1. Mert lehet bőven olyan, hogy valami neki ér $2000-t, de megkapja $1500-ért. Ezt pontosan tudod, pontosan tudod, hogy ez alapján a konstans 1-es állításod hazugság. És ezt sokszor jeleztem is, de te elengeded a füled mellett pontosan látható, igazolt választ és böfögöd ugyanazt a fasz hazugságot.

Miért? Mert az anyád, apád becstelenségre, hazugságra, bunkóságra nevelt.

Mondtam olyat, hogy csak az Apple jó? Nem. A számba adod. Miért? Mert nincs valós ellenérved, csak hazudozni, becstelennek lenni tudsz.

Tegnap még hihettem azt, hogy csak egy rossz napod van, most már látom, hogy nem rossz napod van, hanem rossz neveltetésed. Nos a viselkedésed tartsd meg azoknak akiktől a neveltetésedet kaptad. Ők ugyanis pontosan ezt érdemlik.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.16. 08:39:11

@Bobby Newmark: Szerintem amit írt abban benne van, hogy a rendszergazdánál nem baszódik el a Windows. DE(!) alapvetően azért egy mikrovállalkozásnál sokszor nincs rendszergazda, nincs policy, ugyanazt a gépet használják munkára (munkaidőben) és szórakozásra azon túl.

Ugyanakkor a Windows vs Mac problémakör kapcsán van egy másik szempont, amit eddig nem vettünk elő. Ha nálam, vagy nálad az nVidia driver szar, akkor felfogjuk, hogy az nVidia driver a szar. És volt már benne bug és akart lejönni az már frissítéssel ami fagyott volna. Aki viszont nem fogja a stop képernyőn elolvasni, hogy melyik driver fagy, hogy ott a kernel módú driver a rossz, az máshogy jár.

Ha RAM hiba van, ha az olcsó táp, nem stabil feszültségek, stb. miatt instabilitás van, akkor ő egy kék stop képernyőt kap, ami arról tájékoztatja, hogy a Windows állt le. És nem arról, hogy a procinak, RAMnak jutó feszültség már megin ugrál, talán nem Vargáné és Tsa táp kellene a gépbe.

Amikor a valós hibát nem javítják, de van rendszer berhelés, sok "sürgős újratelepítésnél" kapkodás, igényelt rebootok elmaradása, sok telepítés összeakadása, stb. az azért ma is sok rendszert tud összedönteni.

Az OEM-től jövő bloatware is sok mindent lassít, meg tudja akasztani a munkát, ha rossz dolgot lősz ki bosszúságot okoz.

És ez nem Windows specifikus, mert láttam én már linux servert is aminél kétes volt, hogy egy reboot után újraindul-e, ami a tákolás során szétesett.

Az Apple kevesebbet tud, mint a PC, mert zárt ökoszisztéma, és sok alapvető dologra nincs megoldás. De azt tudja, hogy egyfelől nehezebb softwaresen tönkretenni, megvan a kompatibilitás, az egységes hardware, és a driverek is ellenőrzésre kerülnek a te hardwareden, nálad lévő sw környezetben és kevesebb a probléma. Kevesebb az olyan gond, amikor rendszergazda nélkül tákolással, a rendszer tartós elkúrásával oldana meg az user.

Csakhogy az Apple, mivel nincs más gyártó hozzá, és megvan a formanyelve, megvannak a korlátai, megvan a designje, mivel nem gyárt pl. rugged gépet, ipari, katonai használatra, stb. így pl ezen a területen sem jó. Nem lesz belőle budget gaming rig, de naprakész tuningolt kompetitív gaming gép sem. Sok más kapcsán is azt látjuk, ha át is tudsz menni rajta Windowsra, maga a vas sem ideális sokféle igény kielégítésére. Mert nehezen bővíthető, így sokféle műszert sem fogsz jól rákötni.

Azaz van egy viszonylag széles terület, ahol a hardware miatt nem jöhet szóba Mac.

Van egy olyan terület ahol sok központi managelés, sok más megoldás támogatása kell, de Windows alatt tudja. És jó képernyővel, minőségi alkatrészekből szerelt gép. Csak a billentyűzet, egér, stb. miatt kényelmetlenül. De driver kérdés itt is van... Ide sem szívesen vennék Mac-et.

Van olyan helyzet ahol a Mac jelenleg jó, de többre lesz szükség, és nem akarod majd idővel generációként újra és újra megfizetni azt, hogy nem kell rögtön rendszergazda még akkor is, ha a céged mérete miatt már kell, stb. és ezért a Mac felé vett vendpr lock in nem jó ötlet...

És vannak olyan alap feladatok, ahol a Mac képes OS X alatt teljesíteni, és a billentyűzettel, sok mással járó kellemetlenség, kényelmetlenség kisebb, mint azok a kényelmetlenségek amiket össze lehet hozni Windows alatt. Ha soha nem lesz szükséged többre, mint amit a Mac ad, nem zavar a vendor lock in, design tárgyként tetszik, olyan területen dolgozol ahol a Mac a főnöki asztalon inkább reklám és nem ellenreklám, ott jön szóba a Mac.

Ennek a célközönségnek a mérete adott. Egy átlagban jó ár/érték arányú eszköz a célközönség medián vásárlója számára jó, de nem lesz mindenki számára jó. A Mac képes volt ezt a szűk célközönséget lefedni.

Bobby Newmark 2018.11.16. 13:24:11

@Válasszunk: Mivel ilyen helyzetbe nem kerülök soha, nem nagyon tudok mit hozzáfűzni se.

Annyit talán, hogy irigylem azoknak a problémáit, ahol a legfőbb szempont az, hogy hogyan néz ki a számítógép kívülről. Szívből örülök, hogy nem kell ilyen felszínes emberekkel érintkeznem. Nagyjából kimaradtam a vitátokból, és értem az álláspontod, hogy van, ahol számít a megjelenés, meg villogni kell a fuxszal mert az az elvárás, DE én személy szerint hányok az ilyen típusú emberektől, és távol tartom magam tőlük. Továbbá alapvetően nálam bizalmatlanságot gerjeszt a dolog, mert ha valaki ennyi energiát fektet a megjelenésbe, akkor vajon a munka, amit rá akarok bízni, az is csak szép lesz, jó nem? És mindezt a felszínes villogást majd nekem kell finanszíroznom? Én ezt az üzenetet olvasnám ki a dologból, nem azt, amit az illető küldeni szeretne.

" mert láttam én már linux servert is aminél kétes volt, hogy egy reboot után újraindul-e, ami a tákolás során szétesett. "
Én Linuxot testközelből még _csak_ így láttam :D Mondjuk nem szerver volt, hanem felhasználói gép. De több ismerős is (kiemelném, nem informatikus vagyok, nem is olyan körökben mozgok, az ismerőseim is csak műkedvelők és laikusok) felbuzdult, hogy mennyire fasza dolog is a linux... hogy aztán két hét mélytorok után csendben visszategye a windowst. Jellemzően persze user error volt, nem sikerült mindent működésre bírni jellemzően. De olyan is volt, hogy az "egyenértékű" szoftver volt nagyságrendekkel butább és fapadosabb, mint a windowsos megfelelője, és dolgozni nem lehetett vele rendesen.
Mivel nekem számítógépen első helyen van fontossági sorrendben az, hogy tudjak rajta játszani, így fel sem merült soha, hogy én linuxszal próbálkozzak. Nem is fogok soha, bármilyen jó is.

Pic 2018.11.16. 13:43:23

Sziasztok!

Amióta nem jártam erre látom zajlott az élet.

EGY NAGY észrevételem van a Válasszunk kontra Math0 vitához.

Válasszunk kollégának jók a meglátásai és van igazság benne, de néhány állítás szerintem botlik.

Math0 kolléga is jól gondolkodik, DE a stílusa a NULLADIK időpillanattól kezdve, a legeslegelső hozzászólásától alpári, támadó, alázó, bunkó, agresszív.

Ennek az lett az eredménye, hogy az első pár kommentjét elolvastam a többit olvasás nélkül átgörgettem. Nekem ez nem hiányzik.

Szóval csak Válasszunk számára fogok válaszolni.

Math0 kolléga számomra láthatatlan marad amíg le nem higgad és ahogy látom sokan mások is bölcsen ugyanígy kezelik a kérdést, még ha ezt nem is írták le mint én.

Bobby Newmark 2018.11.16. 13:43:41

@Válasszunk: Na jó, még az "egységes irodakép"-re visszatérve.
Most perpill úgy tervezek hidakat, hogy bal kezem alatt a Razer Tartarus V2, jobb kezem alatt egy Razer Naga. Közvetlen mellettem ülő kollégámnál egy 3Dconnexion 3Degér van.
Ha most jönne valami PR megmondóember, és közölné, hogy akkor ezeket a cuccaimat szépen pakoljam össze, és vigyem haza, mert az iroda megjelenésének egységesítésére ezt és ezt az egeret kell használnom (vagy mondjuk BÁRMILYEN laptopot, hogy ne legyen kábelrengeteg), azzal a lendülettel mondanék fel.
Szerencsére ilyen még csak fel sem merült.

Egyébként azt sem teljesen értem, mi ez a kibaszott laptop mánia az elmúlt 10-15 évben. Egy laptop kb minden szempontból rosszabb, mint egy asztali gép, mégis egy rakás hülye inkább azt vesz asztali helyett úgy is, hogy soha nem hagyja el az eszköz a nappali-háló-retyó háromszöget, vagy az irodai íróasztalt.
Egyszerűen nem is értem a dolgot. Kényelmetlenek, kicsik a képernyők és rossz helyen vannak, szar a billentyűzet, szar a hangrendszer, gyenge a hardver, melegszik és megsüti a pöcsöd... Egyszerűen CSAK a hordozhatósága az előnye a végtelen számú hátránya mellett.
Természetesen azon nem értetlenkedek, ha tényleg kell a mobilitás és egy teljes értékű számítógép, csak a laptop eladások töredékénél lehet ez valós igény. Lagalábbis abból kiindulva, amit én látok.

Pic 2018.11.16. 14:03:19

Először is a mac kontra PC vitában azt kell mondjam igaza van Bobbynak és Válaszzunknak abban, hogy a MAC / OSX egy szűkebb közeg számára volt mindig is használható.

DE el kell ismernünk, hogy OTT NAGYON.

Minden állításotok igaz és pontosan ezért jó a Mac!
Mac környezetben nincs olyan mint nálam windows hívőként, hogy szivat a gép.

Bocs Bobby de megint a win10-et fogom szidni, mert otthon azt használok és szeretem, DE GYŰLÖLÖM IS, mert egy ilyen agresszív szemét bunkót mint ez emberben sem és gépben sem szívesen látok magam körül.

Valószínűnek tartom, hogy a gépemre le akar töltődni a javított októberi nagy patch. Bobby Javíts ki ha tévednék...
Szóval a Nagyon jelzi, hogy most frissíteni szeretne, és valamiért ez nálam most az automatikus kategória, pedig le szoktam tiltani, mert szeretem kontrollálni... (De akkor sem hagyja persze!)

Mivel este nem voltam abban a lelkiállapotban, hogy bámuljam a gépet ahogy Trysumer is írta: "Ne kapcsolja ki a gépet a frissítés alatt!" Pontosan ezért este mikor elvonultam fürödni nem azt mondtam a gépemnek, hogy "frissítés és leállítás" hanem azt, hogy menjen le aludni. Ez a két opcióm volt.

Mikor jövök vissza fürdésből a gépem megy bejelentkező képernyővel. Elküldtem aludni a sunyiba megint.

Elvonulok filmet nézni. Éjfél környékén mikor feküdnék látom, hogy a gép megint bekapcsolt.

Hajnal kettőkor kimegyek megnézni miért nyöszörög a gyerek, betakarom, visszafelé ahogy megyek szembe a gépemmel látom, hogy magától elindul.

Reggel felé asszony kiment pisilni és felébresztett hogy "miért megy a gép??"

SOHA NEM VOLT ILYEN BUNKÓ OPRENDSZEREM.

Hát ennyit erről a baromállat windows 10-ről. :))

Pic 2018.11.16. 14:08:36

@Bobby Newmark: Bizony, bizony én is sok ügyfélnél látom, hogy a notebook ott van az asztalon és nem mozdul.

Mi most megszüntetjük az irodát és homeworking lesz, így az asztali gépem megszünt az irodában, így most reggel lerakom az asztalomra a notimat, aztán
- rákötöm a nagy kijelzőre
- rádugom a billenytűzetem
- rádugom az egerem

:)))

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2018.11.16. 14:23:15

@Bobby Newmark: A baj az az, hogy a számítógép egy univerzális eszköz. Neked sem mindegy, nekem sem mindegy, hogy milyen számítógépként. Milyenek a beviteli eszközök, milyen a képernyő. Akinek csak csak e-mail, web, minimális szövegszerkesztés kell, mert ügyvéd, annak teljesen felesleges eleve az univerzális eszköz jelleg. Annak az ultrabook azt kínálja, hogy amikor nem kell elővenni, szabad az asztala, stb :)

Erre viszont valóban elég lenne akár egy terminál is.

Bobby Newmark 2018.11.16. 14:53:08

@Pic: Na várj, valamit félreértettél, ha úgy gondolod, hogy én szeretem vagy védem a Win10-et... :P
Vagy hogy olyan rohadtul értenék hozzá... Most augusztusban váltottam az otthoni gépen, és azért, mert a DX12 rákényszerített. Azóta gyorstalpaló autodidakta próbálom magam képezni, hogy mit hogy szeret.
Egy rakás dologtól én is eldobom az agyam, főleg hogy akkora parasztvakítás, hogy kiég a szemem, és közben használhatóságban LÉNYEGESEN szarabb lett, mint akár a Win7ben volt. Gondolok itt ilyenre, hogy a kiterjesztések programhoz rendelése. Eddig egy lista volt 10-es betűmérettel. Win10-ben a program 128x128 ikonkáját MUSZÁJ volt nekik odatenni, plusz fehér keret alatta-fölötte. És mivel vicc nélkül százas nagyságrendben vannak fájltípusok, így elképesztően szar használni.
Az indítópultot is eldugták a faszba.

Másik, a frissítések. Nem csak a kémkedés volt az oka, hogy megkerestem ezt az LTSB verziót. A másik fő ok a frissítések voltak. Ez a verzió csak a biztonsági frissítéseket kapja. Telepítés után azonnal frissített egyet, meg azóta összesen még egyszer.
Valószínű sok rendszergazda a szívéhez kap, ha most elárulom, hogy XP-n is, Win7-en is az aktuális service pakk telepítése után azonnal kikapcsoltam a windows update-et.
SOHA a büdös életben SEMMILYEN eszközömet nem támadták be bármilyen biztonsági rés is volt bármiben. Egyszerűen soha semmi előnyöm nem származott még update-ből, ellenben XPt kúrt már tönkre úgy, hogy újra kellett telepíteni aztán.
Továbbá a nem biztonsági frissítések már számtalan jól használható programot fújtak fel használhatatlan, bloatware szarrá.
Legutóbb pl a drónom vezérlőszoftvere frissítésekor VETTEK EL TŐLEM funkciókat, ami "frissítés" előtt még volt, utána már nem. Ráadásul teljesen indokolatlanul és érthetetlenül. (pl azt még TALÁN el tudom fogadni -bár valójában nem- hogy a programozott útvonal minimum magassága most már "kemény" 20m, lejjebb nem is enged, míg előtte "kurváravigyázzááááál, de ok" üzenetet küldött csak. De azt, hogy a sorozatban készített képek intervallumát az amúgy is fájdalmas 5 másodpercről 10-re módosították, azért jár nekik a világ összes lófasza a seggükbe. Egyszerre.)

Szóval én ezekben az update-ekben nem "hiszek", egyszerűen semmiféle előnyét nem látom a saját szempontomból, sőt, meg vagyok győződve róla a tapasztalatok alapján, hogy valójában az én érdekeim ELLENÉBEN frissítik magukat a szoftverek.

Úgyhogy ahol eddig le is szartam, és ráhagytam a dolgot az automata frissítésre, lehet, hogy lassan rászokok arra, hogy azt is kikapcsoljam.

Bobby Newmark 2018.11.16. 14:59:40

@Válasszunk: Na igen.
Másik meg, hogy továbbra sem hiszem, hogy az 50 oldal vádiratot vagy szerződést vagy bármit kényelmesebb megírni egy szar kiosztású, bénafos billentyűzeten egy görnyesztő, billentyűzetre kapcsolt monitort bámulva, mint azt egy normál bill+normál, szemmagasságban lévő monitor esetén lenne.
Mert nem az, sőt, ergonómiai szempontból még káros is, akár mozgásszervi betegséget is okozhat. (nem mintha ahogy én ülök az irodai székemben, az rendben lenne, de az most nem téma :P)

Azt meg nem tudom, hogy egy asztal alatt eldugott számítógép, meg egy szerverszobában eldugott terminál mainframe közt a júzer szempontjából mi a különbség. Oké, nem zúg. nabumm.

Pic 2018.11.16. 15:57:34

@Válasszunk:

Szia!

Well...

Az Apple-ös érvelésedben sok igazság vagyon, de szerintem néhány helyen azért botlik a gondolatmenet.

Rossz ár/érték arány, cult, "prémium":
Stimmel. Az Apple mindig is ide lőtte be magát.
Már csak a kisebb Mac szériák miatt is muszáj volt drágábbnak lennie, hogy rentábilis legyen.

Az Apple gagyi, nem innovatív:
Nem ez így nem igaz vagy általánosságban nem igaz.
Az Apple mindig is élenjáró volt, más volt, jobb volt.
Ezért tudott életben maradni a klasszikus PC korszakban több más versenytárssal ellentétben.
Hiszen anno azt a csatát az IBM-MS páros nyerte az Apple-OSX páros ellenében.
Mégis.
Az Apple tudott annyi plusszt felmutatni, hogy maradt annyi forgalma, hogy nem ment tönkre mint mások.
Én imádtam a NeXT-et. Anno egyik főnökömnek az asztalán pihent egy. Nagyságrenddel lekörözte az akkori PC színvonalat. Jobs cége volt, mégis tönkrement.
Aztán jött az ipod korszak. Aztán kitalálták az okos telefont. Aztán jött az okosóra.
Mostanában nem villantanak?
Ez így nem igaz, de ha azt mondjuk, hogy utolérték őket sok területen és le is körözték, az már nem egy feltételezés, hanem tényállás.

Az Apple prémium szegmensbe tart.
Stimmt. Mindig is az volt és most is az, sőt egyre jobban odapozícionálja magát.

Az Apple nem tud újítani ezért kaszál
Igen. Ezt látja az Apple is és a szakma is, ahogy te mondtad a Jobs féle jövőbelátó, sci-fi képesség az hiányzik, keresik a megoldást, addig viszont kaszálnak.
Pontosan ezért és lehet, hogy azért is mert ők már tudják azt, hogy a piac "beérett" Itt az idő áttenni a iphone termékvonalat és kicsit minden mást is a céges életciklus menedzsment mátrixban.
Így lett az Apple az utolsó pár évben egyértelműen úttörőből egyérterlmű cash-cow.

Az Apple kivagyi 50-esek és hülyék terméke
A kivagyi stimmel, az 50-es nem igaz, a hülyéken már lehet vitatkozni.
Azt is le kell szögezni, hogy termékszegmensenként is külön kell vizsgálni a kérdést, mert más-más a stratégia és a piaci pozíció.

Nagy általánosságban azért mondhatjuk azt, hogy általában egy Apple cucc az prémium termék, így aki villogni akar annak Apple cucca van.
Most a telefon a fő csapás és ott bizony az a nagy helyzet, hogy mondhat bárki bármit, bárhogy erőlködnek a versenytársak, jelenleg még mindig ott tartunk, hogy az Apple volt az első.
Mindenkit hozzájuk mérünk Van a Piacon. Van az Apple és van az összes többi.

Tehát egy menőbb környezetben az alap az Apple, hogy benne legyél a barncsban és esetleg megnézik ha konkurenstől van egy csúcsterméked.
Ez viszont a társadalom minden szegmensére igaz, egyáltalán nem az 50+ kérdés.
Sajnos személyes tapasztalatom, hogy ez már ÁLTALÁNOS iskolában is élő probléma.

Az Apple szar
Well.
Én egy kontzervatív vén faf vagyok és ezt büszkén vállalom. Számomra a használhatóság és az értelmes működés mindenek felett áll.
A másik, hogy helyén kell kezelni a dolgokat.
Telefon az alapvetően telefonálásra van. pont.
Mikor jönnek, hogy telefonon mennyi okosságot lehet csinálni, akkor mindig hamiskásan mosolygok, hogy na lássuk a listát?
-Film: HA tehetem akkor filmet 47"-on nézek vagy a 24-es monitoromon.
- "Olyan" képet küld a haver: Punci is nagyképernyőn jön ki jobban, nem?.
- Játszani is azon!
- munka: NEM és NEM!... lehetőség szerint SOHA NEM dolgozom a mobilon, nem emailezek, mert azt a munkahelyen kell munkaidőben, a szabadidő meg a családé.
ez van.

Szóval amikor anno jött ez az okostelefon őrület akkor kezembe nyomtak egy Androidos telót.
Szenvedtem vele, aztán amikor szembesültem azzal, hogy külön alkalmazást kell futtatnom azért,
hogy a már becsukott alkalmazásokat kilője a memóriából, külben 3x lesz benne email és 8x faszbúk... akkor sikítva elmenekültem.

Jöttek a különböző android verziók a kitkat után, de nem kedveltük egymást.

Aztán egyszer leraktak elém egy iphone-t.
LOGIKUS, Jól felépített, stabil rendszer.
15 perc alatt barátok lettünk.

A mai napig iphone-os vagyok de nem a kivagyi fajtából.
3 Apple telóm van: 4, 4S, 5
Ezekkel nem lehet villogni, de stabilan kiszolgálnak.
Egyszer nem fagytak le, működnek.

Az Androidos kollégák a mai napig időnként gondterhelten mászkálnak,
küldik vissza garanciában a csúcsszuper androidos telókat, mert így meg úgy nem működnek.... khmmmm.. én ezt nem értem, nálam ilyen nincs :)))

Bobby Newmark 2018.11.16. 16:24:11

@Pic: "Az Apple mindig is élenjáró volt, más volt, jobb volt."

A francokat. Csak képes volt ezt elhitetni magáról. Kb saját szabadalmai az ilyen "védessük le a lekerekített sarkú négyzetet!" meg "védessük le az ujjal karikázást!" szintjén vannak, a _valódi_ szabadalmakat meg, mint minden más nagyvállalat, másoktól, VALÓDI innovatív cégektől vásárolja össze.

És a jelek szerint Jobs volt az egyetlen a cég életében, aki legalább jól válogatott, vásárolt be. Amióta meghalt, csak faszságok az újítások, meg olyan dolgok, amiket még a legkultistább rajongók is szívből gyűlölnek.
Ha így folytatják ezt az innovációt, még két telefongeneráció, és csődbe mennek a picsába.

Bobby Newmark 2018.11.16. 16:59:36

@Pic: " jelenleg még mindig ott tartunk, hogy az Apple volt az első."

Nem tudom, hogyan számítasz arra, hogy ez megváltozik. A múlt nem szokott. :P Viszont mostanában már eléggé keveset számít, hogy mi volt 2007ben.

"Tehát egy menőbb környezetben az alap az Apple, "
Ezt nevezzük inkább sznobnak, mint menőnek! Nekem speciel MÉG INGYEN SEM KELLENE. Komolyan mondom, ha hozzám vágna valaki ingyen egy Apple bármit, visszaadnám, hogy köszi, értékelem a gesztust, de ez nekem nem kell.
Egyszerűen akármilyen "menő", akármennyire divatcucc, akárhogy is lehet vele villogni hogy drága, meg státusszimbólum, nekem SZAR NEM KELL. És számomra az Apple zárt rendszere, és a MINDEN más eszközömmel inkompatibilitása egyszerűen bepozícionálja a "szar" kategóriába.

"Számomra a használhatóság és az értelmes működés mindenek felett áll."
Na látod nekem is, és ezen hasal el az Apple.

"Telefon az alapvetően telefonálásra van. pont."
Ezzel most nekifutásból rúgtad tökön az egész, "az Apple találta fel az okostelefont" bekezdésedet.
Mert a butatelefon volt telefonálásra, pont, az okostelefon meg éppen attól okos, hogy azon túl hogy telefonálni tudsz rajta, még egy netre kötött általános számítógép is.
Ha most vágsz egy hátraarcot, és nem kellenek az "okos" funkciók, akkor azzal teljesen érvényteleníted az összes eddigi érved.

Film, pornó, játék, munka? Jézusom, valami teljesen más világban élünk, úgy tűnik.
Nálam ez a lista:
telefonálás, zenehallgatás, navigáció, csetelés, adatrögzítés a fényképezőjével, szarás közben netezés. Egy időben volt még a drón irányítása is, de azt kiszerveztem tabletre.
Úgy tűnik, hogy csak a telefonálás az, ahol metszetünk van. Elég fura...
Viszont nekem ezekben a funkciókban egészen kerek 0 előnyt adna az iPhone, sőt, mivel a zenéimért sem vagyok hajlandó fizetni, azokat is a netről lopom, így ott még hátrányban is lennék egy mindenképpen fizetős iTunes-szal.

"hogy a már becsukott alkalmazásokat kilője a memóriából, külben 3x lesz benne email és 8x faszbúk... akkor sikítva elmenekültem."
Az ugye azért tiszta, hogy ez már 2010ben sem volt így?
"Amikor először láttam PC-t, az csak prüntyögött, és kétszínű narancssárga-fekete képet adott! Hát mi a fasz ez, egy C64 16 színben pompázik, és három csatornás hangszintetizátora van!"

Én vettem egy alsó kategóriás szemetet 2 éve 30ezer forintért, és képzeld, telefon! Pont leszarom, mennyire "stabil", telefonálni meg zenét hallgatni lehet rajta, térkép is van, a többit meg magasról leszarom. Nem a telefonon élem az életem, a legminimálisabb költségen túl minden fillért sajnálnék rá.
Androidos telefonra is egyébként, nem csak iPhonera.
És nem azért, mert nem engedhetnék meg magamnak akár zsírúj csúcsmodellt, hanem mert elképesztően idiótának érezném magam, hogy annyi pénzt kibasztam gyakorlatilag teljesen feleslegesen.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.16. 21:06:08

@Válasszunk:

"Mert lehet bőven olyan, hogy valami neki ér $2000-t, de megkapja $1500-ért. "

figyusz idióta, hiába magyarázom, nem fogod fel?! mi a faszod akar az jelentenii, hogy neki 2000 dolárt ér a divatkcikk, amelynek semmi használati értéke nincs, vagy marginális, és nem 2000 dollárért vette?! mi az alapja, mi az igazolása annak, mi a jó édes kurva anyádat akar ez jelenteni?! bemondásra minden ilyet elfogadsz?!

szerintem az acer laptop 200 milliót ér, miközben, csak 100 ezerért vettem. tehát az acer laptop érték-ár aránya messze jobb, mint az apple laptopé.

"Mondtam olyat, hogy csak az Apple jó? Nem. A számba adod."

HAZUDSZ. akárhogy is szeretnéd, nem adta semmit a szádba, még a farkamat sem, mert nem vagyok buzi. te az vagy ezek szerint, mert nagyon szeretnéd. ismétlem, az állításod HAZUGSÁG.

idióta, hazudós, köcsög kis görény vagy. ennyi.

Pic 2018.11.19. 13:38:21

@Bobby Newmark:

Én nem utasítom el az okostelefonokat, de alapvető elvárásom a jó telefonálási képesség és a megbízhatóság bárhol, bármikor. Lehet, hogy az Apple zárt, de pont ezért megbízható és stabil.
Ezzel szemben az androidos szarokkal állandóan valami gond van. Azt mondja kolléga szar az Apple mert neki a Samsungnál ha szervígondja van jön a futár elviszi, megcsinálják és futár visszahozza. Erre csak annyit mondtam neki, hogy igen de az enyém 3 éve nem volt szervízben... :)))
Tavaly kellett az egyik telómat beadni szervízbe aksi cserére. Beadtam elmentem vásárolni és 20 perc múlva visszamentem ott várt a készülék.

Apple-nél logikusan felépített szoftver, ott van minden ahol lennie kell nem valami elbaszott menüpont alatt. Anno ha még emlékszel az Ericsson volt híres a félelmetesen gagyi menüjéről :))
Ismerős cégnél windows telefonokkal szoptak aztán tavaly váltottak Androidra, azóta azt hegesztgetik. Odament dolgozni egy ismerős, akinek előző cégénél felhőben volt minden + Iphone volt minden dolgozónak. CSONT nélkül működött nekik, neki 3 év alatt egyszer sem volt gondja. Itt előbba windows-os telcsikkel sz**ott, most Android alatt vezekel bűneiért..

Egyszer ki fogom megint próbálni az adnroidot, de az a nap még nem jött el.

Ami a használatot illeti ahogy te is mondod az általam említett dolgok amikre az ifjú kollégáim gerjednek hidegen hagynak. Általánosságban elmondható, hogy Nem faszbukozok, nem nézek rajta filmet, nem játszom rajta, pláne nem dolgozom rajta.

Én ANNAK vagyok ellene, hogy valaki egész nap az okostelefonját bújja és elő sem mászik belőle. Ezt nem tartom helyesnek és próbálom minimalizálni a dolgot. Szerintem az okostelefon olyan mint az esernyő: Amikor kell használod.

Azért nem árt ha vannak "ezek a vacak" funkciók, néha kellenek, néha jó ha van. Külföldön elkeveredtem, bele kellett néznem az emailembe, kellett egy Google maps és évente kétszer talán játszom is rajta unalmamban például orvosi rendelőben a soromra várva, vagy múltkor mikor vonatoztam akkor meg néztem valamit youtube-on mert vonaton egész tűrhető volt a wifi. Kolléga a babafigyelőt rakta rá a mobiljára, másik a céges biztonsági kamerát, nekem pl a céges riasztó "jelentett", régen amikor sokat voltam ügyeletes a szervereket szoktam volt beállítani, hogy sms-t küldjön a felügyeleti szoftver ha helyzet van, stb.

Azt írod "telefonálás, zenehallgatás, navigáció, csetelés, adatrögzítés a fényképezőjével, szarás közben netezés. "

Háááát a telefonálás stimmel, zenehallgatásra sokáig nem használtam, mondván ha mondjuk futni mész a kisméretű mp3 lejátszó súlyban praktikusabb, de aztán rájöttem, hogy a telót úgyis viszed magaddal, szóval....

Navinak egész jók most már a telók, néha ha eltévedek én is használom. SMS-re fényévekkel jobb egy okosteló, mint egy régifajta butafon. A fényképező szintén nagyon hasznos és ezer helyen használod. Rengetegszer segített már ki a teló fura helyzetekben. Még nyáron reggeli dugóban volt egy durva kavarós helyzet aminek egyik kárvallotjaként összecsúsztam egy nővel. Sajnos "nem úgy"! Ő is rohant, én is rohantam, éppen készült a körút totál beállni miattunk és a sérülés sem volt igazán látható egyik kocsin sem igazán. 10 másodperc alatt megegyeztünk, hogy ebből lehetőség szerint egyikünk sem csinál ügyet, de biztos ami biztos gyorsan lefotóztuk egymást, a kocsikat, a rendszámokat , számot cseréltünk és mentünk tovább.

Szerintem minden kütyü amit használunk megkönnyítse kell az életünket és nem uralja.
Ennek szellemében élek.

Bobby Newmark 2018.11.20. 23:54:48

@Pic: " de pont ezért megbízható és stabil."
Nem igazán látom be, hogy ez miben nyilvánul meg. Még soha a büdös életben nem akadályozott meg a telefonálásban, hogy a telefon lefagyott volna. És igen ritkán vagyok olyan helyzetben, hogy még ha le is fagyna (nem telefonálás, egyéb esetben sem szokott), akkor ne érne rá a telefonálás azt a 30 másodpercet, amíg újraindul.
Ellenben iPhone képes volt "téglásítani" magát bizonyos esetekben, amikor újra sem tudtad indítani. (1970 előtti dátumos linux bug megvan még, ugye?)
Szóval egyelőre ez öngól.

"Ezzel szemben az androidos szarokkal állandóan valami gond van. "
Menj már a faszba, nem is használsz Androidos telefont. Nem, nincs, pont.

"hogy igen de az enyém 3 éve nem volt szervízben... :)))"
Az enyém se, és nem is lesz. Ellenben ha elkúródik végleg, még tizenötöt tudok belőle venni egy iPhone áráért, azonnal. Akár szórakozhatnék is vele, hogy havonta a földhöz csapdosom, és újat veszek, akkor is előrébb lennék, mint te.

"Apple-nél logikusan felépített szoftver, ott van minden ahol lennie kell nem valami elbaszott menüpont alatt."
Ja, mert azt szoktad meg. Ha Androidot használnál, akkor meg annak lenne minden ott, ahol lennie kell, és az iPhone lenne szar. Observer bias.

"Anno ha még emlékszel az Ericsson"
Volt Sony Ericcsonom, lehetett vele telefonálni. Nem okostelefon volt, mert addigra az Ericcson megdöglött. Úgyhogy igazából ennyi erővel a bakelit tárcsás vonalasat is felhozhatnád, hogy az milyen szar.

" Odament dolgozni egy ismerős, akinek előző cégénél felhőben volt minden "
Őszintén szánom azokat, akiknek felhőből egy kibaszott TELEFONNAL kell dolgozniuk. Komolyan, akkor inkább kínozzanak meg testileg. Dolgozzon az telefonon, akinek kurva az anyja. Vagy nem tudom elképzelni azt a munkát. amit telefonon, felhőben kell végezni. Nem lehet valami fontos.

Windows Phone-hoz nem tudok mit hozzáfűzni, egy kolleginának volt egy Windowsos Nokia(!), de mondjuk telefonálni ő is tudott.

" Általánosságban elmondható, hogy Nem faszbukozok, nem nézek rajta filmet, nem játszom rajta, pláne nem dolgozom rajta."
Akkor ezzel megint nekifutásból rúgtad tökön az eddigi érveidet.

"Én ANNAK vagyok ellene, hogy valaki egész nap az okostelefonját bújja és elő sem mászik belőle. "
Én ilyen embert valójában nem is ismerek. Más generáció vagyok, meg a jelek szerint más intellektuális közeg, mert még a fiatal kollégáim (friss diplomás mérnökök) közül sem ilyen egy sem. Úgyhogy igazából nekem túl sok ellenérzésem se alakult ki ezzel kapcsolatban.

"Szerintem az okostelefon olyan mint az esernyő: Amikor kell használod."
Ebben egyetértünk. Abban nem, hogy erre az iPhone jobb lenne. PONT arra lenne jobb az állítólagos stabilitása, amit nem szeretnél vele csinálni: folyton azon lógni. Akkor meg? Megint magad ellen érvelsz...

"Külföldön elkeveredtem(...)"stb.
Na erre(bármire, amit ebben a bekezdésben írtál) pont jó bármilyen telefon is, nem kell túlárazott szemét. (A többi is szemét, de a "csúcsmodelleket" leszámítva nem túlárazottak)
Továbbá mindenre van ingyenes alternatíva is, nem kell minden egyes funkcióért fizetned a zárt és lehúzós köcsög rendszer miatt.
Én is navigáltam le komplett belga urbex túrát a szar olcsó telómon, ingyenes navigációs szoftverrel. Egyszer sem vitt rossz helyre.
Én nem ismerem a felesleges pénz fogalmát, lehet, hogy ez a nézeteltérés köztünk. Tökmindegy, mennyi a bevételem, ha valami felesleges pénzkibaszás, akkor az _felesleges_. Bárhol máshol jobb helye van a "felesleges" pénznek, mint kibaszni olyan dologra, ami nem éri meg, főleg ha van ingyenes alternatíva.

"de aztán rájöttem"
hogy ez nem volt érv. Nekem egyébként sosem volt mp3lejátszóm, mire elérték volna azt a kapacitást, ami nem röhejes(iPod kivétel, de ugye Apple megbaszhatja az anyját részemről, szal skipp), már lehetett kapni butafont mp3 támogatással.

"néha ha eltévedek én is használom."
Nem szoktam eltévedni, ha ismeretlen helyre megyek, akkor
1. vagy eleve navigáció
2. vagy körberöpködöm a területet gmapson, hogy képben legyek. (urbexelek, kell ilyen)

"Szerintem minden kütyü amit használunk megkönnyítse kell az életünket és nem uralja."
Fura, hogy ezt mondod, mert pont az Apple játszik arra, hogy uraljon téged. Kezdve a zárt rendszerével, ugye.

Nézd, sok mindenben egyetértünk, csak azért vitatkozom veled, mert az érveid nem állják meg a helyüket. Legtöbbször nem érvek, máskor meg amit felhozol, az nem Apple specifikus, hanem minden más is képes rá. Továbbá rengeteg pénzt kibaszol/kibasztál nulla előrelépésért. Értem, hogy ez pszichológiai kényszert okoz, hogy megmagyarázd még magadnak is, miért érte meg, de az a nagy helyzet, hogy objektíve nem érte meg. És ez tény.

Pic 2018.11.30. 15:54:34

Hát Bobby igazad van tényleg hasonlóak vagyunk. Próbáljuk helyén kezelni a dolgot miközben körülöttünk a világ meg van őrülve.

Én talán több rossz példát láttam mint te.

Az Apple-el kapcsolatos érveidre is azt mondom sok igazság van benne. Bár továbbra is aszondom, hogy az asszony Samuja gyönyörű, és sokat fejlődött a KitKat óta az android, de akkor sem az igazi nekem. Nekem az IOS jobban fekszik. De hát ahogy mondani szokták: kinek a pap, kinke a papné.

Egyetlen egy dologban van tárgyi tévedésed: Mondván sok pénzt ba**ok el Iphone-ra.

Ahogy már mondtam én nem azért használok Iphone-t mert felvágok vele, hanem azért mert szeretem.

Azt is mondtam, hogy kettő van egy 4 meg egy 4S.
Mindkettőt használtan vettem. Az egyikért 20 a másikért 30 ezret fizettem.....
Most kapok "ajándékba" egy 5-öst, mert a 4-esem már sok helyről ki van tiltva inkompatibilitás miatt. :))
Ez az ötös most azért ilyen "olcsó", mert gazdája nem akar rákölteni: akkuhibás és ki kell kódoltatni, kb 10-15 ezer Ft lesz a történet, ennyi költségem lesz rajta.

.... És közben jót röhögök azokon a fafokon akik megveszik 2-300 ezerért hitelre a legújabb csodát.

Bobby Newmark 2018.12.12. 20:39:28

@Pic: Ezt értem, hogy nem az igazi neked, nekem sem az. Lehet használni, az a dolga. Igazából a saját magamnak írt programokon kívül soha egyetlen UI sem volt olyan, hogy nekem gyártották, tehát tökéletes, mindig meg kell szokni a kezelést. Telefonnál is, melónál is, játékoknál is ez van.
Szóval ugyanígy megszoknád az Androidot is.

És a folyamatos költségekkel mi van? Appok, szolgáltatások, streamek árai, amivel az Apple mind lehúz? Vagy tényleg abszolút semmire nem használod? Mert úgy tényleg olcsó lehet :)

Ja, és azzal mi a helyzet, hogy az Apple szándékosan szarráfrissíti és kicsinálja a régi modelleket? Bár ha használtan kapod őket, akkor valószínűleg már úgy került hozzád, hogy ki van nyírva, és azt szoktad meg...

Szóval tényleg, annyira unszimpatikus minden egyes mozdulata az Applenek, mint cégnek, hogy kb már csak akkor tudnának lejjebb süllyedni a szememben, ha bizonyítottan gyereket ennének.

Még egy nosztalgiázós sztorit hadd meséljek el...
Első találkozásom az Apple-lel a QuickTime lejátszójuk volt PCn, az alábbiak úgy '97-2001 környékére vonatkoznak. Nem is tudtam akkor még, hogy köze van a dolognak az Apple-höz, csak annyit tudtam, hogy SZÍVBŐL rühellem a .mov formátumot és a QT lejátszót. Nem elég, hogy a .mov-ot csak a QT tudja lejátszani, ami a létező legfosadékabb szar lejátszó a világon (NINCS BENNE TELJES KÉPERNYŐS NÉZET! WTF?!), de hogy olyan, mint egy vírus, megfertőzi a géped, aztán nem lehet uninstallálni, úgy kell kézzel meg segédprogramokkal kiműteni a rendszerből, az botrányos. Az is, hogy az ArchiCADnek kell, különben nem indul el.
Komolyan mondom, kevés dolog kúrt fel számítógépekkel kapcsolatban a QuickTimenál jobban.
És akkor ezt a mentalitást egy teljes rendszeren... a hideg kiráz tőle. A legrosszabb informatikai rémálom.
És vagytok rengetegen, akik EZT szeretitek. Nem mondanám, hogy értem...