blogness

10+1 Google trükk, hogy hatékonyan kezd az új évet

2019. január 03. - blogness

A legelső dolog, amivel egy internetező találkozik talán az internetes keresők. Ezek közül is messze a legnépszerűbb itthon a Google. És bár rengetegen használják nap mint nap, mégis kevesen tudják igazán hatékonyan használni. Ezért összegyűjtöttem 10 olyan trükköt/tippet, amivel te is gyorsabban megtalálhatod amit keresel.

 

1. Csak a kulcsszavakra keress, azaz a kevesebb itt sokszor több

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy túlságosan sok mindent írnak a keresőmezőbe. Ez nem csak amiatt rossz, mert így jóval tovább tart beírni a keresőszavakat, hanem azért is, mert pontatlanabb találatokat kaphatunk. Így például teljesen felesleges beírni a mezőbe névelőket ("az Elvis" helyett simán "Elvis"), kötőszavakat ("Cher és Bono" helyett "Cher Bono"), és minden mást ami nem nélkülözhetetlen, hogy szerepeljen a találatokban. Azaz azt kell belátni, hogy minél több információt adunk meg, annál inkább szűkölnek majd a találatok (vagy jobb esetben csak a saját időnket pazaroltuk). Ugyanígy nem számít a kis és nagybetű, azaz ("Elvis" helyett simán mehet az "elvis").

 

2. Tedd macskakörömbe ha számít a sorrend

Amennyiben valami idézetre keresünk, vagy tudjuk a keresett dolog pontos elnevezését (azaz számít a szavak közti sorrend) úgy tegyük a keresett szöveget macskakörömbe. Így például ha a Kék Duna keringőre szeretnék rákeresni, akkor nem akarok keringő kék Dunáról szóló találatokat látni, emiatt macskakörmözve, azaz "Kék Duna keringő" formában keresnék rá (vagy ha megfogadnám a saját első pontomat "kék duna keringő"-t írnék).

 

3. Macskakörmözés felsőfok

Ha tudok egy idézetet, de néhány szóban nem vagyok biztos, akkor továbbra is érdemes macskakörmözni, egyszerűen a nem ismert szavak helyére * jelet kell beilleszteni. Így például ha nem tudnám, hogy Kék Duna és nem Kék Tisza keringő, de továbbra se szeretnék keringő folyókról szóló találatokat kapni, akkor "Kék * keringő"-t ütnék be. Ez a funkció hasznos lehet például, ha egy dal szövegéből emlékszünk egy sorra, de pár szót nem értettünk.

 

4. Zárjunk ki találatokat, ha nem azt kaptuk eredményül, amire számítottunk

Sokszor előfordul, hogy egyes szavakra a Google algoritmusa miatt nagyon eltérő találatot kapunk, mint amire számítanánk. Például ha beírjuk a keresőbe, hogy kék keringő, akkor a rendszer a korábbi pontokban bemutatott trükközés nélkül is valószínűleg leginkább a Kék Duna keringővel kapcsolatos találatokat listáz majd oldalakon keresztül. De ha mi például mégis valami kék keringő dologra akarunk rákeresni, akkor a nem kívánt szó elé tegyünk egy - jelet. Így például a kék keringő -duna hármas összetételre keresve már egyből egy galambfajról kapunk találatokat(-után fontos, hogy ne legyen szóköz).

 

5. Ha tudjuk melyik oldalon láttunk valamit, de nem tudjuk pontosan hol

Ha például valaki emlékszik a blogom nevére (blogness) és szeretne további bejegyzéseket olvasni (köszi), az ha rákeres a Google-n a blogness szóra egészen más találatokat fog kapni. Ha viszont azt is tudja, hogy ez egy blog.hu-s blog, akkor érdemesebb úgy keresni, hogy a keresőmotort csak a blog.hu aloldalain való keresésre kényszeríti. Ehhez a következőt kell beírnia (a site után fontos, hogy ne legyen szóköz): blogness site:blog.hu

 

6. A Google számológépként is működik

Ha például össze akarunk adni három számot gyorsan egy meetingen és nincs kedvünk megnyitni emiatt egy külön programot, egyszerűen csak írjuk be a műveleteket a google-n és tegyünk a végére egy egyenlőségjelet (például 12+13*14=)

 

7. Mértékegység átváltás

Egy másik hasznos funkció használatára akkor kerülhet sor, amikor mértékegységek között akarunk átváltani. Ha például meg akarom tudni, hogy 1 inch hány centiméter, akkor a két mértékegység közé a to szót berakva a Google egyből megadja az eredményt (tehát: 1 inch to cm). Természetesen ez nem csak hosszmértékek esetén működik, lehet például árfolyamok között is átváltani (például: 1 EUR to HUF).

 

8. Időjárás jelentés gyorsan

Ha gyorsan szeretnénk ellenőrizni a mostani vagy várható időjárást (hőmérsékletet, csapadékot, szelet) egyszerűen csak írjuk be,  a településnevet és az időjárás szót. Például: Békéscsaba időjárás

 

9. Google, mint lexikon

Ha valamiről gyorsan szeretnénk információt szerezni, vagy definíciót kapni, azaz a Google-t enciklopédiának használni, akkor érdemes a keresett szó után beírni annyit, hogy wiki. Így az első találatok között Wikipedia cikkeket fogunk megkapni. Például: Docimológia wiki

Ha nem állunk hadilábon az angol nyelvvel, akkor kérhetünk közvetlen definíciót is. Tegyük fel, hogy szeretnénk megtudni mit jelent az omnibusz szó. Ekkor írjuk be: define:omnibus (define: után nincs szóköz természetesen).

 

10. Adott fájltípus keresése

Sokan ismerik, hogy közvetlenül a keresőmező alatt rögtön megszűrhetjük a találatainkat típus szerint (Képek, Videók, Hírek, Térkép), de már kevesen tudják, hogy ennél egy lépéssel továbbmenve egyből fájltípust is megadhatunk. Például ha egy határozatról szóló pdf fájlt keresnék, akkor határozat filetype:pdf szókapcsolatot ütném be (filetype: után itt sincs szóköz).

 

10+1. Ha már minden megy játszunk egy beépített játékkal

Ha beírjuk a keresőbe, hogy PAC-MAN vagy Snake, akkor az első találat egy, a Google felületén játszható beépített "titkos" játék lesz. 

 

-----

Írjátok meg kommentben, melyik trükköt találtátok a leghasznosabbnak, illetve, hogy szeretnétek-e hasonló bejegyzéseket olvasni a blogomon a jövőben!

Kövessétek új Facebook oldalamat, hogy akkor is értesüljetek legújabb bejegyzéseimről, ha még nem követtek a blog.hu-n vagy esetleg nem kerül az indexen kiemelésre írásom!

Ha tetszik ez a bejegyzés, akkor semmiképpen se hagyd abba az olvasást itt, kövesd be blogomat és folytasd korábbi bejegyzéseimmel a felnőtteknek szóló mobiljátékokról,  az utazásra ajánlott alkalmazásokról, a statisztikai hibákról, az elektromos autók jövőbeli terjedéséről, a Bajnokok Ligájában szereplő csapatok esélyeiről statisztikai megközelítésben vagy az amerikai választásokról!

A bejegyzés trackback címe:

https://itsblogness.blog.hu/api/trackback/id/tr5014531328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.